Heeft VROB een zomerhit te pakken?

We gaan niet beweren dat het nummer “VROB, met je golven door de lucht” de Top 30 zal halen, maar dat de creatiemogelijkheid voor zulke muziek de wind in de zeilen heeft, staat buiten kijf!

Artificiële intelligentie (AI) verovert steeds meer domeinen, en muziek is daar geen uitzondering op. Recent hebben ze bij VROB een experiment uitgevoerd waarbij ze ChatGPT vroegen om een liedjestekst te schrijven over hun evenementenradio. “In amper tien seconden hadden we de tekst in handen”, weet radiomaker Dirk Vanlunchene. “Vervolgens voerden we deze tekst in bij SUNO, een AI-platform voor muziekcreatie, en binnen een minuut was het lied geboren.”

Ongeacht of je een technische of muzikale achtergrond hebt, iedereen kan nu componist worden. De kunst is gedemocratiseerd en biedt een creatieve uitlaatklep voor een breder publiek. Maar wat de machine (gelukkig) nog niet kan, is je innerlijke gevoelens reflecteren, noch culturele waarden en historisch besef toevoegen. AI kan zichzelf niet bijsturen op basis van zelfreflectie en is ook niet in staat om de gebruiker bij te sturen. De vraag is hoe ver we kunnen gaan, maar ook hoe ver we willen gaan. Het is cruciaal dat we als samenleving nadenken over de ethische gevolgen van AI en dat we duidelijke regels bedenken om misbruik te voorkomen.

EN NU HET LIED!

Het is zondagmiddag en we willen het vooral luchtig houden. En dat doen we met deze vers gecomponeerde en aanstekelijke VROB-melodie. Een nummer met een eenvoudig, gemakkelijk te onthouden refrein. Het soort liedje dat vaak wordt geassocieerd met zomerse activiteiten, licht en zorgeloos. Een meezinger waar zelfs zatte nonkels graag op dansen. Of het nu door AI gemaakt is of niet, de tekst verbeteren of scherper zetten lijkt zelfs voor mij – als woordmens – een hele opdracht. Samen met het hippe geluid krijg je er bovendien een mooi filmpje bij: 40 jaar VROB in vogelvlucht. Medewerkers en gasten komen voorbij, en vooral dankbaarheid staat centraal.

Scroll naar boven