Herdenkingsmonument oud-strijders ingehuldigd op kerkhof Lochristi

Het was een duidelijk geëmotioneerde Krie Smet, die zaterdag haar kunstwerk “Helmen” mocht onthullen op de begraafplaats van Lochristi. Onder de aanwezigen uiteraard de NSB-afvaardiging van de 4 deelgemeenten met hun vlaggendragers. Maar ook heel wat familie van de kunstenares met daarbij ook haar zus, Minister van Staat Miet Smet. Zij waren allen naar de begraafplaats aan de Kerkwegelakker afgezakt om dit bijzondere moment mee te maken.

Het was schepen van cultuur, feestelijkheden en toerisme Marie-Claire Van Nieuwenhuyse die de verschillende tienallen genodigden en toeschouwers mocht begroeten. In haar toespraak lichtte de schepen de noodzaak van dit monument toe. In tegenstelling tot de deelgemeenten, ontbrak het op het kerkhof van Lochristi aan een centrale plaats waar de oud-strijders konden gehuldigd worden. Daarin komt nu verandering, in het jaar van de eeuwherdenking van de “De groote oorlog”.

Daarna nodigde burgemeester Yves Deswaene de kunstenares uit om het kunstwerk te onthullen. Krie Smet benadrukte aansluitend nogmaals dat het voor haar een grote eer was om in dit herdenkingsjaar dit beeld te mogen maken.

“ Bij oorlog denk ik vooral aan de angst en de eenzaamheid van de jonge soldaten in de loopgraven en aan het front. Ver weg van thuis, ver weg van hun geliefden ”.

Het kunstwerk, een zevental sterk afgeronde helmen in een schijnbare omhelzing, beeldt hun gevoelens van verlangen en heimwee uit. Maar helmen zijn ook symbool van de gruwel van oorlog. Ook de keuze van de gebruikte materialen is weloverwogen.

“ De soldaten streden voor onze vrijheid en ons vaderland. Velen werden gewond of lieten het leven. Uit respect koos ik voor harde, onvergankelijke materialen zoals brons en blauwe hardsteen, een typisch Belgische steensoort. De kleur van brons, groen, is ook de kleur van hoop. Dit symboliseert de hoop dat onze kinderen en kleinkinderen dit nooit zullen moeten beleven. “

Namens NSB Lochristi mocht oud-militair Dirk De Pauw dan als eerste een bloemstuk neerleggen aan het nieuwe monument. Het officiële gedeelte werd plechtig afgesloten met het Belgisch volkslied, gebracht door twee leden van de Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen.

Wie meer werk van de Lootse kunstenares Krie Smet wil zien, kan dit via haar website. Maar u kunt ook terecht in Deinze, waar tot 14 december nog haar expo “Najaarstinten” loopt. Meer daarover vindt u via volgende link: http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/krie-smet-najaarstinten/4d8e2a93-bec7-43eb-b29b-8fc29542a673

Een volgend herdenkingsmoment is er dan traditioneel op 11 november aan het monument der gesneuvelden aan de kerk van Lochristi. In afwachting daarvan kan u alvast genieten van onze fotoreeks van de inhuldiging van “Helmen”.

 

Scroll naar boven