Het groene paradijs – 10 tips voor de 71ste Tuindagen van Beervelde

De Tuindagen van Beervelde beleefden gisteren een absolute topdag met bijna 11.000 bezoekers. Lochristinaar.com selecteerde 10 tips voor wie nog wil gaan.

Bijna 11.000 trouwe bezoekers vonden gisteren de weg naar het park van Beervelde. En dat voor een vrijdag! Met nog 2 mooie lentedagen voor de boeg is dit alvast een heel mooi begin. In mei 2018 was er de absolute recordeditie. Het thema was toen “Les hauts-de-France” en er passeerden 25.139 tuin- en plantenliefhebbers langs de kassa waarvan 11.500 op vrijdag.
Maar nu eerst “Het groene paradijs”. Lochristinaar.com serveert u, naar goede gewoonte, 10 tips voor wie nog naar de Tuindagen wil. Een formule die gesmaakt wordt en al navolging vond.

Het centrale thema

Wie het “Het Groene Paradijs” zegt, denkt aan natuurlijke schoonheid, rust en harmonie. Maar het centrale thema kan op verschillende wijzen geïnterpreteerd worden. Het Park van Beervelde is – met de schoonheid van zijn tuinen met een grote diversiteit aan planten en bloemen – ook een “groen paradijs”. En met de “blauweregen” in volle bloei is de pergola, achter de vijver, een echte aanrader.  Maar het thema is ook een metafoor voor een duurzame en milieuvriendelijke levensstijl die een gezonde relatie tussen mens en natuur bevordert.

De openingsceremonie

Gisteren een indrukwekkend, maar eenmalig, optreden van “The Military Orchestra of the Military Institute of the National University named after Taras Schevchenko”. Het Oekraïens militair orkest speelde een uur lang om zo wachtende bezoekers in de dreef te entertainen. Na het spelen van de Brabançonne gingen de 71ste Tuindagen officieel van start.

Vandaag en morgen worden de Tuindagen geopend door steltenloper Brecht Martens en gravin Valerie. Zij zullen ’s morgens – in gepaste outfit – de wachtende bezoekers entertainen en zo de toon zetten voor een heuglijk dagje in “Het groene paradijs”. Brecht – verkleed als XXL-tuinman – vermaakte gisteren al de vele bezoekers met zijn fratsen.

Steun voor Oekraïne

Het engagement van graaf Renaud om het Oekraïense volk te steunen in zijn strijd tegen de Russische agressor, is algemeen bekend. De ingang van de Tuindagen kleurt dan ook blauw-geel. Net na de ticket controle vindt u verschillende standjes waar u o.m. badges, vlagjes, plantjes of lekkers kan kopen om Oekraïne te steunen. Of u doet een donatie. Hoezeer die steun nodig is, illustreert de ziekenwagen die opgesteld staat. De ruiten zijn kapot geschoten en de carrosserie zit vol kogelgaten. In september 2022, tijdens de ontruiming van Kupiansk, vervoerde deze ziekenwagen gewonde mensen. De bezetter opende het vuur op dit ziekentransport.

De inkom van de villa

Ook deze keer is de inkom van de villa een van eyecatchers van deze Tuindagen. De centrale hall werd omgetoverd tot een spectaculaire groene oase. Tussen de palmbladeren komt de “hoorn des overvloeds”- vol met vruchten en groenten – tevoorschijn,

Showtuinen

De voorbije edities had “Delen Private Bank” een tent staan op de grasvlakte tussen de villa en de pergola. De tent is er deze keer niet. Maar als “silent partner” voor duurzaam investeren zorgt de bank deze keer voor een schitterende showtuin met allerlei illusies en effecten. Daarover meer in een aparte bijdrage. Maar ook de volledig met palen omheinde showtuin “Groen Groeien” van de Tuinaannemers is indrukwekkend. Beide showtuinen zijn trouwens voorzien van qr-codes waarmee geïnteresseerden bijkomende info kunnen ophalen.

Kinderkankerfonds

Tussen de villa en het koetshuis het tentje van Koester Lochristi. Deze lieve dames zetten zich al 16 jaar in ten voordele van het Kinderkankerfonds Koester en verkopen ook deze plantjes op de Tuindagen. Een uitstekend moment om een goede daad te stellen en zo de kankerpatiëntjes te helpen.

De optredens

Ook deze keer terug heel wat muziek in het park met dagelijks 3 optredens op het podium achter de villa. Gisteren zorgden o.m. Dirk Devriendt en Kurt Burgelman voor de muzikale omkadering.
Dirk mag vandaag, om 10.30 uur, als eerste terug het podium op en Kurt Burgelman entertaint zondag, vanaf 13 uur, nog eens de aanwezigen. Na Dirk De Vriendt is het deze middag dan (om 12 uur) aan de Swing Dealers.


Dit kwartet brengt swing-jazz uit de jaren ’50 en ’60 met een soulvol en hedendaagse geluid.
Ook terug 2 Lootse bands op het podium. Vandaag is Triodelo, vanaf 15 uur, de muzikale afsluiter. Carine, Steven en Hendrik groeiden ondertussen uit tot een vaste waarde op de Tuindagen. Maar wij kijken vooral uit naar het optreden van Turtle Wex, morgen vanaf 15.30 uur.  Een mooie afsluiter van een ongetwijfeld mooie editie van de Tuindagen.

Eten en drinken

De Tuindagen zijn niet enkel een paradijs voor plantenliefhebbers maar ook een feest voor de Bourgondiërs. Deze keer zijn er maar liefst 24 standje/locaties waar u iets kan eten of drinken. Van boterhammen in de kantine van de boogschutters over “traditionele Vlaamse soep voor Oekraïne” tot Angus Beef burgers en visspecialiteiten.

Wie het graag stijlvol en romantisch heeft, komt aan zijn trekken in bar Expéri’eau, naast de showtuin van Delen Private bank.  Maar u kan ook uw picknick meebrengen en genieten van de gezellige sfeer en het mooie Park van Beervelde.

De Beloftevolle Hovenier

“De Beloftevolle Hovenier” is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. De finale vindt elk jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen. Drie ploegen van 3 studenten die, onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek, 2 dagen krijgen om een opgelegde tuin aan te leggen. Eerder dit jaar was er een voorronde. Daaruit werden 3 finalisten gekozen. De scholen van Kortrijk, Oedelem en Leuven strijden dit jaar om de overwinning. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners en kan u beleven op de grasvlakte voor de villa. Vandaag kan u de 3 teams nog aan het werk zien, morgen wordt de winnaar bekendgemaakt.

Voor de allerkleinsten

Ook voor de kinderen valt er heel wat te beleven op de Tuindagen. De grasvlakte voor de villa is “the place tot be” voor de “tuinbollebozen in spé”. Kinderen die van planten of dieren houden, graag creatief aan de slag gaan of niet bang zijn van een uitdaging kunnen terecht op de stand van het Scheppersinstituut. Kids die meer houden van grime, glittertattoos, ballonplooien of een poëtisch kapsalon komen dan weer aan hun trekken in de tent aan het podium.

Scroll naar boven