“Het groene paradijs” – zonovergoten record-editie voor Tuindagen

De 71ste editie van de Tuindagen is voorbij. Het voorbije weekend werd het Park van Beervelde overspoeld door zowat 26.000 bezoekers. De organisatoren en de standhouders kunnen terugblikken op een record-editie.

Zowat iedereen snakte de voorbije weken naar wat zon en hunkerde naar een lentegevoel. Maar ook deze keer stonden de Tuindagen garant voor mooi weer. Meer zelfs, het werd een zonovergoten verlengd weekend. De planten- en tuinliefhebbers vonden dan ook massaal de weg naar het Park van Beervelde. Vrijdag passeerden bijna 11.000 mensen aan de kassa. Zaterdag was het iets minder druk met “maar” 8.000 bezoekers was ook dat een topdag. Zondag, Moederdag, was duidelijk de kalmste dag maar op het einde van het weekend stond de teller toch op ca. 26.000 bezoekers. En dat is meer dan in mei 2018 toen men 25.139 bezoekers telde voor “Les Hauts-de-France”.

Het groene paradijs

Met “Het groene paradijs” koos men deze keer opnieuw voor een zeer toegankelijk thema. Toch was het aantal exposanten met inspiratie deze keer eerder beperkt.
Het centrale thema leverde enkele schitterende standjes op die door de damesjury dan ook beloond werden. De creatievelingen van het Fazantenhof – alle dames uitgedost met een mooie hoed en een fleurige jurk – wisten zelfs de prijs voor de mooiste stand in de categorie “verenigingen” in de wacht te slepen.  Velt kreeg 5 sterren voor hun stand met als pronkstuk ballon met een eigenhandig gevlochten mand!

Tuinpersoonlijkheid Koen de Bock en huldiging Ivo Pauwels

Zaterdag werd – tijdens een kleine receptie in Bar Expéri’eau- de tuinpersoonlijkheid 2024 bekendgemaakt. En die prijs gaat dit jaar naar Koen De Bock (63). “Al jarenlang heeft Koen de mooiste stand op de Tuindagen” aldus Ivo Pauwels die de keuze toelichtte.

“Koen – van opleiding bio-ingenieur – neemt dit jaar trouwens voor de 63ste keer deel aan de Tuindagen. Hij begon ooit op 2.000 m². Vandaag is zijn boomkwekerij 35 ha groot met 3.800 verschillende planten voor de tuin en telt zijn familiebedrijf 25 werknemers.”

Na de overhandiging van de koperen gieter aan Koen De Bock nam graaf Renaud ook terug even het woord om…Ivo Pauwels te huldigen en te bedanken. Ivo Pauwels schreef talloze reportages en tuinbijdragen – in binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften – en publiceerde zowat 60 boeken waarvan er vertaald werden in het Engels, het Frans, het Duits, het Japans en het Afrikaans.

Hij was hoofdredacteur van een aantal tuintijdschriften en een tiental jaar van het televisieprogramma Groene Vingers op VTM. Ook op Radio 2 was Ivo als tuinman te horen.

Maar Ivo heeft de Tuindagen mee groot gemaakt en voor het niveau gezorgd dat we bereikt hebben.” voegde graaf Renaud er nog aan toe. “Hij stond niet enkel in voor de Botanische jury, maar introduceerde ook de trofee voor de Tuinpersoonlijkheid”. Ivo zal nu een stapje terugzetten op de Tuindagen, maar helemaal verdwijnen doet hij niet. De bloemen die hij kreeg gaf hij met plezier, en een dikke pakkerd er bovenop, door aan zijn vrouw.

The XXL Tuinman

Sinds “Sprookjes” in oktober 2021 – de eerste post-corona editie van de Tuindagen – is er voor de wachtende bezoekers een kleine animatie. Vrijdag was dat een mooi optreden van “The Military Orchestra of the Military Institute of the National University named after Taras Schevchenko”. Het 19-koppig orkest speelde niet enkel Oekraïense muziek, maar ook bekende pophits waarbij o.m. ook Coldplay aan bod kwam.

Vanaf zaterdag was het dan steltenloper Brecht Martens en gravin Valerie. “The XXL Man” vermaakte ook deze keer het publiek met zijn fratsen en gekken bekken en bedankte zijn “slachtoffers” nadien met een bloemetje dat hij aanbood via een hengel met daaraan een schuimspaan!

De Beloftevolle Hovenier

“De Beloftevolle Hovenier” is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners. Eerder dit jaar was er een voorronde met 20 scholen. Daaruit werden 3 finalisten gekozen. De finale vond ook dit jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen. Drie ploegen van telkens 3 studenten kregen, onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek, 2 dagen de tijd om een vooraf ontworpen tuin aan te leggen.

Matthias Diependaele – Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed – mocht de winnaar bekendmaken. De overwinning ging dit jaar naar LTI Oedelem, Kortrijk legde eervol beslag op de 2de plaats en de bronzen plak was voor Leuven

De optredens

Het mooie weer zorgde er ook voor dat het soms zoeken was om een plaatsje te vinden in de tent voor het podium. Dirk Devriendt en Kurt Burgelman zijn ondertussen al vaste waarden. Dat mag ook gezegd worden van Triodelo. Voor hen was het zaterdag al de 6de passage op de Tuindagen. De Swing Dealers gaven vrijdag en zaterdag van jetje. Muzikaal goed maar jazz is vooral iets voor de liefhebbers van het genre.

Turtle Wex was zondagnamiddag de laatste band die mocht optreden en het trio bracht weer een hele resem kwalitatieve covers met een eigen twist. Heel fijn die lokale afsluiter en hopelijk bij een volgende editie eens voor een volle tent.

Jan zonder Vrees

Ondertussen raakte ook al bekend dat het thema van de herfsteditie – op 11, 12 en 13 oktober – “Jan zonder Vrees” zal zijn. We vernamen dat men al volop bezig is met de voorbereidingen. Er zal terug een belangrijke rol weggelegd zijn voor de Gentse azalea. Die zal dan ook massaal te zien zijn. Bovendien komt er een scholenwedstrijd en een kleurwedstrijd voor kinderen. Maar daarover binnenkort meer. Eerst nog even nagenieten van “Het groene paradijs”.

Fotoreeksen

Lochristinaar.com was het hele weekend aanwezig en dat leverde een aantal (thematische) fotoreeksen op. Bij dit artikel onze algemene sfeerbeelden, verdeeld over 2 reeksen.

Sfeerbeelden – Deel 1

Sfeerbeelden – Deel 2

Oekraïne & The XXL Tuinman – Opening Tuindagen

Scroll naar boven