Hilde Dosogne en haar passie, de marathon

Ze werd in december gehuldigd voor haar bijzondere sportprestaties. Marathons zijn haar uitdaging en de microbe kreeg ze van haar man Bruno Van der Jeugt. Ook de oudste dochter Amber maalt graag veel kilometers. Hoogtijd om eens langs te lopen.

Hilde Dosogne uit Lobos werkt als bio-ingenieur bij chemiebedrijf Christeyns in Gent, is mama van 3 tieners en een twintiger en begon te lopen in 2011. In 2013 liep ze haar eerste marathon maar stopte dan weer uit schrik voor blessures om in 2017 de sportieve lange afstandsdraad weer op te nemen.

In 2018 volgden dan Rotterdam (8 april), Antwerpen (22 april), Great Breweries (3 juni), Berlijn (16 september), Eindhoven (14 oktober) en Gent (28 oktober) waarvan 2 ultra's: de Antwerp Ultra (marathon + 10 miles) en Gent Dubbel (marathon + halve marathon) en dat is meer dan 63 km. Samen met loopcoach Bart (Gunst) liep ze ook op 11 mei de ultraloop De Panne – Knokke of in totaal zo’n 72 km.

Sportmicrobe

“ Ik kreeg ze via mijn echtgenoot die ook marathons loopt. Veel marathons lopen door in een loopclub te gaan en mijn ambitie om die afstand in minder dan 4 uur te lopen, wat uiteindelijk is gelukt in mijn tiende in Kampenhout op 15 december 2018.

Ik behaalde ook nog andere overwinningen vorig jaar met Run Together 2.0 en de 1ste plaats dames in categorie F45 Midzomernachtrun Gent. Ik train bijna continu op marathonschema met 4 à 5 trainingen per week wat goed is voor zo’n 80 km. Daarnaast ook core stability oefeningen. Heb veel te danken aan loopcoach Bart en Stefaan Engels (Club 365). Het is voor mij ook een toegevoegde waarde om geld te kunnen inzamelen voor goede doelen wat ik deed voor AntwerpUltra en UltraWarmathon.” Zie http://www.ultrawarmathon.be/

Ultrawarmathon

“ Op zaterdag 22 december zijn we vertrokken aan het station van Leuven. Daar kwam Kathleen met haar dochter me nog een hart onder de riem steken. Kathleen had zelfs wat buren opgetrommeld om te supporteren en die stonden inderdaad even verder ook op post. Met volle moed vertrokken we. Al snel vormde zich een kopgroepje dat aan 11 km per uur liep. Ik probeerde hen te volgen omdat ik geen zin had om alleen te lopen. Eén van de 3 vrouwen, Sionna, met wie ik ging samen lopen, had zich de dag voordien ziek gemeld dus ik had niet veel andere keuze. Dat tempo lag voor mij echter te hoog en na 27,6 km heb ik moeten opgeven. Ik ben dan thuis gaan slapen en heb de volgende dag nog vanuit Runner's Lab tot in Puyenbroeck 37.3 km meegelopen. Zo kon ik er bij zijn om de centjes af te geven aan vzw De Triangel. In een interview met Studio Brussel werd er kort uitleg gegeven over de actie. We hadden in totaal 25.000 euro ingezameld waarvan ik zelf 950 euro heb bijgedragen, mede dankzij de steun van collega's van Christeyns. Het bleef echter knagen in mijn hoofd en de vrijdag nadien heb dan ik geprobeerd om nog het ontbrekende stuk af te leggen en dat was 105 km. Ik heb er 85 van gelopen maar het  werd ondertussen te donker en niet meer veilig om alleen te lopen op afgelegen paadjes.  Het is wel niet gegaan zoals het was gepland, maar ik heb dan toch 88% van het parcours afgelegd.”

2019?

“ Met het project Run Together 2.0 heb ik een reis gewonnen richting marathon van Londen en zo loop ik op 28 april de 42.195 meter daar. Andere geplande marathons zijn de Alpro Leiemarathon in september en die van Gent in oktober. De Kustloop samen met Bart Gunst staat ook weer op het programma.

Verder zijn we met een groepje collega’s van Christeyns Start to Run begonnen tijdens onze middagpauze en het is de bedoeling dat we tegen 23 maart met 3 teams aan de start staan van de Skinx Ekiden in Gent. Waarschijnlijk komt er in de tweede helft van het jaar ook nog een ultratrail bij.”

Na het interview en de foto’s zette Hilde zich zondagnamiddag op weg voor een ‘loopje’ van 10 kilometer. Die konden er nog bij om de 80 te halen deze week. We wensen haar en haar gezin veel sportief genieten dit jaar en ook de volgende.

Scroll naar boven