Huldiging Jonas Van de Steene: “misschien de mooiste dag van mijn leven”

Wereldkampioen handbike Jonas Van de Steene is vrijdagavond in zijn thuishaven Zaffelare, gehuldigd na zijn gouden medaille op het wereldkampioenschap in Glasgow (Schotland). Tijdens een parade door de gemeente juichten honderden inwoners hem toe met spandoeken en vlaggen. In de sporthal ’t Veerleveld volgde een uitgebreide huldiging.
 

Handbiker Jonas Van de Steene behaalde twee weken geleden goud op de wegrit tijdens het WK G-wielrennen in de MH4-klasse, een discipline van het wielrennen voor atleten met een fysieke beperking. Voor de gemeente Lochristi was dit een reden om de atleet uitgebreid in de bloemen te zetten.

Jonas Van de Steene WK Huldiging - Foto

Jonas Van de Steene zou om 18.30 uur aan het gemeentehuis van Lochristi vertrekken, maar net op dat moment gingen de hemelsluizen open, waardoor de start werd uitgesteld. Tijd voor enkele foto’s, o.m. met burgemeester Yves Deswaene die ook naar het gemeentehuis gekomen was.
De kersverse wereldkampioen legde uiteindelijk met een half uur vertraging, een traject af dat hem in een open wagen naar de sporthal ’t Veerleveld bracht. Op diverse plaatsen langs de vooropgestelde route waren posters van de wereldkampioen opgehangen en vooral in Zaffelare werd gehoor gegeven aan de oproep om slingers, spandoeken en vlaggen uit te hangen. Honderden mensen juichten onderweg de kersverse wereldkampioen toe.

Jonas Van de Steene WK Huldiging - Foto

Pas de rode loper af mocht Jonas Van de Steene meteen enkele handtekeningen uitdelen en vooral de jonge kinderen mochten fier met de wereldkampioen op de foto. Dat de officiële huldiging hiermee nog een half uur vertraging opliep nam de inmiddels goed gevulde sporthal ’t Veerleveld met een kleine 300 aanwezigen er met plezier bij.

Jonas Van de Steene WK Huldiging - Foto

Het was schepen Sandro Di Nunzio die de honneurs mocht waarnemen om het panelgesprek te leiden met de “Beer van Zaffelare” en zijn ouders. De rit van Lochristi met de open wagen was speciaal voor de Zaffelaarse G-sport atleet. “Ze zeggen dat uw trouwdag de mooiste dag van uw leven is, maar ik ben nog niet getrouwd dus zal dit de schoonste dag van mijn leven wel zijn”.

Jonas kwam tijdens het gesprek nog eens terug op de lange voorbereiding naar een topprestatie. “Het is een werk van lange adem. Veel trainen,  progressie maken en ook leren omgaan met de tegenslagen. De wintertraining omvat vooral duurtraining en is specifieker, de zomertraining is dan meer wedstrijdgericht”.

Vast staat dat de wereldkampioen heel vaak in de fitness zit en nagenoeg alle dagen op de fiets. Jonas Van de Steene traint heel vaak op Lanzarote, voor hem een ideale plaats om te trainen.

Ook over het WK kon hij een woordje kwijt. “Het was voor de eerste keer een Super WK, waarin alle categorieën van het wielrennen aan bod kwamen. Dit bleek een schot in de roos en leverde heel wat positieve media-aandacht op voor onze sport”, zei de handbiker.

Jonas Van de Steene keek tot slot ook al uit naar de toekomst. “Het wordt zeer belangrijk om een goede winter te hebben, want ook de concurrentie zit niet stil. 2024 wordt een bijzonder jaar met wereldbekerwedstrijden, een nieuw Super WK en de paralympische spelen in als vooruitzicht”.

Na het officiële gedeelte was het tijd voor felicitaties, geschenkjes, handtekeningen en selfies. Ook die andere Zaffelaarse kampioen, Florian Vermeersch, kwam langs om de kersverse wereldkampioen te feliciteren.

Fotoreeks
(Klikken op het facebok logo om de reeks te openen)

 

Scroll naar boven