Inbraakveilige gemeente?

De politiezone Puyenbroeck (Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate) maakte de jaarresultaten van inbraken in voertuigen en woningen bekend. We vatten ze voor u samen.

In 2013 werden er in Lochristi 113 inbraken of inbraakpogingen vastgesteld, dan volgden Zelzate (64), Wachtebeke (31) en Moerbeke (24). Dit brengt het totaal voor de zone op 232 of elke 3 dagen 2 feiten ongeveer.

Van die 113 feiten waren er 62 inbraken effectief terwijl het in 51 gevallen bij een poging bleef.

De grootste piek was er in oktober 2013 met 30 feiten en de rustigste maand was januari met 8.

Open bebouwingen zijn in de ganse zone inbraakgevoeligst (160 feiten) terwijl appartement het veiligst zijn (20).

Uiteraard wordt er het meest ’s nachts ingebroken via de achterkant.

In Lochristi werd er ook in 34 voertuigen ingebroken of toch alleszins getracht dit te doen. In Zelzate (33), in Wachtebeke (15) en in Moerbeke (14).

In België werden er in 2012 75.268 inbraken gepleegd. De helft van de feiten wordt (volgens schattingen van de Federale Politie) door rondtrekkende bendes gepleegd waarbij in veel gevallen ook minderjarigen worden 'ingezet'.

We kunnen dus zeggen dat het hier vrij veilig is en daar heeft ongetwijfeld het BIN mee te maken, de alertheid van inwoners en Politie.

Elke inbraak is er natuurlijk één te veel. We weten allemaal dat absolute veiligheid niet bestaat.

Hoeveel feiten worden opgelost, blijft koffiedik kijken. Meestal is dat maar een kleine fractie van de puinhoop die ze achterlaten.

Scroll naar boven