Jean Blaute laat Zaffelare niet onberoerd achter!

Op zaterdag 9 maart heette Cu(ltuur)Za(ffelare) de grote Jean Blaute en zijn compaan Eric Melaerts welkom in het Speurdonkhof. Het talrijke publiek werd vooraf opgewarmd door Dries Van Haute.

Veel volk

Reeds toen we omstreeks half 8 aankwamen, hadden we het in de smiezen… We palmden een van de laatste handige parkeerplaatsen in, in de Busstraat en al wie na ons kwam, zou ongetwijfeld creatief moeten parkeren. Zij die hun stalen ros van stal hadden gehaald aan het eind van deze eerste lentedag, waren alvast de slimsten. CuZa verwachtte dan ook 150 cultuurliefhebbers op deze boekvoorstelling van Jean Blaute. Dat het Speurdonkhof zowat letterlijk uit zijn voegen barstte hoef ik u eigenlijk niet meer te vertellen.

Dries Van Haute

Dries Van Haute had de eer om het voorprogramma te verzorgen. Deze kerel bracht ons muziek vanuit zijn ziel. Een knappe stem die zichzelf begeleidt op synthesizer en zelfs bij sommige nummers de drumstokken bovenhaalt. Zijn gitarist maakte het geheel helemaal af. Als u nieuwsgierig bent, kan u dit heerschap op Spotify vinden. Ik zou het ten zeerste aanraden aan zij die van Electro pop houden in combinatie met een soulvolle stem.

Tijd voor Jean

Na een korte pauze besteeg de enige echte Jean Blaute het podium. Na een kort voorwoord waarin hij zijn publiek verduidelijkte wat ze van de avond mochten verwachten, stak hij meteen van wal met “Blackbird” van “The Beatles. Toen Jean aan het eind van het nummer een kwinkslag maakte naar de noten van “Ik ben zo eenzaam” van Will Tura, leerden we hem meteen kennen zoals hij was… een vat vol humor.

De zoon van de muziekwinkel

Vervolgens loodste “de zoon van de muziekwinkel” uit Zottegem ons door zijn kindertijd, zijn jeugd en de diverse fases van zijn volwassen leven zoals uitgebreid beschreven in zijn boek “Met vallen en opstaan – de memoires”. Uitgeverij Lannoo drong reeds sinds zijn 65ste aan op het publiceren van een biografie maar uit angst dat men zou gaan denken dat hij terminaal ziek was, hield Jean de boot nog even af. Toen hij op zijn 70ste opnieuw de vraag kreeg, ging hij uiteindelijk toch overstag.

Marino Falco

De emoties liepen bij momenten hevig op. Van een “Karen-Damen-moment” tot de bekentenis dat hij de uitvinder is van de burn out. Van het feit dat hij in zijn jonge jaren muzikant was voor “Marino Falco” (jawel, Marijn Devalck, dat heeft u goed!) tot Wim De Craene en Roland Van Campenhout die bij zijn ouders over de vloer kwamen. Het was een boekvoorstelling vol verrassingen. En tevens een ode aan zijn mama die de jonge Jean een klik deed maken toen ze de gevleugelde woorden “Het is niet de schuld van Eddy Wally dat mensen geen platen van Miles Davis kopen!” uitsprak.

Een streepje muziek met Eric Melaerts

Na zijn reclameblok, zoals hij het in zijn voorwoord zelf noemde, werd hij vervoegd door de man met wie hij het al langer uithoudt dan elke huwelijkspartner of relatie in zijn leven. Dat is niemand minder dan gitaarvirtuoos Eric Melaerts.

De instrumentale versie van “Ne me quitte pas” is meteen een schot in de roos. Er volgen nog nummers zoals o.a. “James” van “Pat Metheny”, “La javanaise” van “Juliette Gréco”, “Nat King Cole” met “I can give you anything but love”. Daarnaast brengen de heren ook een eerbetoon aan Wim De Craene met het prachtige “Rozanne”.

Een laatste anekdote

Jean onderbreekt kort even om een gezapig verhaal te vertellen over cafébazin Anja uit Appelterre die elke keer wanneer hij er over de vloer kwam het lied “Blijf van mijn mousch af” voor hem zingt. Speciaal voor zijn echtgenote die afkomstig is uit de Dominicaanse Republiek vertaalde hij het in het Spaans… En prompt wordt “Besame mucho” ingezet.

Win een gesigneerd boek!

Het publiek hing in elk geval aan de lippen van begin tot einde. Na afloop van de voorstelling gingen de biografieën en cd’s dan ook vlotjes over de signeertafel.

En het beste moet nog komen! Lochristinaar kon voor zijn lezers een exemplaar van “Met vallen en opstaan, de memoires van Jean Blaute” op de kop tikken. Wie ons kan vertellen welke geboortedatum op de identiteitskaart van de heer Blaute staat maakt kans op dit gesigneerde exemplaar. Laat ons samen met uw antwoord ook even weten hoeveel juiste antwoorden ons zullen bereiken tegen zondag 17 maart om 12:00 via info@lochristinaar.com

Scroll naar boven