KH “Willen is Kunnen” nam Lochristi mee op muzikale reis om de wereld

Afgelopen weekend speelde “Willen is Kunnen”, met Dirk Crommelinck als verteller, 2 voorstellingen van “De wereld rond in 80 dagen”. Het publiek genoot van dit schitterend optreden en waande zich 2,5 uren in de wereld van Jules Verne. In 2024 komt er een nieuwe productie.

Willen is Kunnen - 80 dagen - © Bennie Vanderpiete

Jules Verne, wereldberoemd auteur, fantasierijk man, voorloper van de sciencefiction roman en toevallige toekomstvoorspeller. Hij nam zijn lezers in zijn romans mee naar de maan, 20.000 mijlen onder zee, naar het middelpunt van de aarde en naar talloze landen en werelddelen. Hij schreef met de “Reis om de wereld in 80 dagen” zijn bekendste en meest succesvolle roman. Dat verhaal willen we u vandaag muzikaal vertellen.” Met die woorden verwelkomde Dirk Crommelinck gisteren de ca 240 toeschouwers in zaal Uyttenhove.  

Willen is Kunnen - 80 dagen - © Bennie Vanderpiete

En die muzikale reis werd gebracht door de harmonie “Willen is kunnen”.
We geven elk jaar een concert in het voorjaar en een in het najaar. Daar betrekken we dan ook onze Youth Band bij. “De wereld rond in 80 dagen” is nog maar onze tweede grote productie met een verteller, met een verhaal en met projecties. We deden het voor het eerst in 2018. De harmonie bestond 200 jaar en we brachten “De oorlog verslaan”, toen ook met Dirk Crommelinck als verteller. In de voorstelling, die plaatsvond in de Groenzaal van Sint-Bavo, zat het stuk “Windows of the world” waarin alle werelddelen aan bod kwamen Dat idee vonden we zo mooi dat we er iets mee wilden doen en dan was het nog slechts een kleine stap naar de roman van Jules Verne. Het was de bedoeling om deze nieuwe productie al in 2020 te brengen, maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar begonnen we op 20 maart met de repetities. We oefenden 1 keer per week en gemiddeld kwam toch telkens 90% van de muzikanten opdagen voor die oefensessies.  Normaal gezien zouden we vandaag met 60 muzikanten optreden, maar door ziekte moesten 2 leden verstek geven” vertelde dirigent Tony Van de Voorde net voor de voorstelling.

Willen is Kunnen - 80 dagen - © Bennie Vanderpiete

Zaal Uyttenhove zat gisteren afgeladen vol, net als de dag voordien bij de première touwens. Dirk Crommelinck vertelde het verhaal van de rijke, ietwat excentrieke Engelsman, Philips Fogg die t.g.v. een weddenschap de wereld rond moet reizen in 80 dagen. Een reis die hem, samen met zijn bediende Jean Passepartout van Londen naar Parijs, Suez, Bombay en Calcutta, Hong Kong, Yokohama, San Francisco en New York en zo terug naar London zou brengen. Dirk Crommelinck ontpopte zich eens te meer tot meester-verteller. Het publiek hing aan zijn lippen en Dirk mocht al tijdens de pauze felicitaties ontvangen voor de wijze waarop hij het verhaal te berde bracht.

Willen is Kunnen - 80 dagen - © Bennie Vanderpiete

Maar ook de harmonie “Willen is Kunnen” schitterde tijdens dit muzikale avontuur met een uitgekiende nummerkeuze en uitstekende vertolkingen. Regelmatig waren er mooie solostukjes waarbij niet enkel de 2 “Franse” accordeon-spelers op heel wat bijval konden rekenen.

Dit smaakte absoluut naar meer. En het goede nieuws is: deze productie krijgt een vervolg. “We zijn onszelf, en het publiek, een beetje verplicht om hier een vervolg aan te breien. Normaal gezien komen we in 2024 met een nieuwe productie. Wat het wordt, dat weten we nu nog niet” besloot Tony Van de Voorde.

Willen is Kunnen is sinds 1819 muzikaal actief, maar het valt op hoeveel jongeren en jonge volwassenen lid zijn van de harmonie van Lochristi. Deze 103-jarige is springlevend!

Fotoreeks
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

Scroll naar boven