Koken voor Dummies

Wie mij kent weet dat ik geen bedreiging ben voor Piet, Jeroen Meus en Jamie. Ik ben eerder gejumelleerd met de Zweedse kok uit de Muppetshow.

Niet dat ik niet kan koken, ik kom uit een West-Vlaamse familie waarin kunnen koken genetisch vanzelfsprekend is. Helaas is er genetisch een foutje in geslopen, in die zin dat handigheid, praktische ingesteldheid en tijdsbesef niet mee werden doorgegeven op mijn blauwdruk. De keuken is niet mijn natuurlijke habitat. Men spreekt vaak van coördinatiecentra, wel mijn keuken is mijn ongecoördineerd centrum. Ik schets enige taferelen, misschien wordt het duidelijk.

Simpel gerechtje: spaghetti bijvoorbeeld.

Spaghetti. Water opzetten om te koken, spaghetti er in. Timer vergeten instellen. Gokje wagen. Timer OK. Spaghettigroenten snijden, peperkes kuisen, afval beland in de kom met de groenten. Even hersorteren. Spaans pepertje bijdoen. In de oogjes wrijven – veel pijn. Ajuin snijden, tong uit de mond laten hangen om niet te veel te huilen. Staan zeveren in de ajuinen als een jonge hond. Opnieuw.

Groenten in de pan. Het timertje piept. Het timertje piept. Het timertje blijft piepen. Tiens, waarom piept dat timertje nu? Timertje uit zetten. Even later: oei het timertje zei dat de spaghetti klaar was. Nu spaghettipap. De saus is nog niet klaar, en mijn ogen doen zeer van die aanval met Spaanse peper. Gelukkig kon ik wat uithuilen tijdens de ajuinsessie.

Door mijn weinig praktische ingesteldheid, gebeurt het ook dat mijn focus al eens afdwaalt van de hoofdzaak. Neem nu dat ik op het menu heb staan: " Zalm in papillotje met lentegroentjes uit de oven", is het niet onmogelijk dat na grondig onderzoek een kleine wijziging moet gebeuren. Te weten " Papillotje met lentegroentjes uit de oven".

Oopsie, hoofdingrediënt vergeten, te enthousiast aan het inpakken geslagen.

Zachtgekookte eitjes worden makkelijker dan je denkt hardgekookte, een paardenoog wordt onvermijdelijk een omelet. Zoetzuur eindigt al eens per abuis zout-zuur, snuifjes peper worden peperwatervallen wegens dop in de soep gevallen. Spinazie bevat meer dan de normale waarde aan ijzer als de lepel weer eens in de pan zakt….

Maar het is niet al slecht: ik ben een prima crisiskok. De keuken ziet er dan wel uit alsof er net de zesde sla vs. tomaten oorlog is uitgevochten, maar er komt sowieso iets te eten op je bord dat niet doordeweeks is qua combinatie, maar doorgaans best lekker.

 Ik mis coördinatie en organisatie, maar ik compenseer rijkelijk met mijn sausje van durf en originaliteit.

Maar als je veel honger hebt, toch best bij ons moeder aankloppen…

Scroll naar boven