Kortbij vakantie Calvados

Het departement 14 is 1 van de 5 regio’s in Normandië en heel bekend om zijn cider en calvados. Liefst 705 gemeenten en slechts 700.000 inwoners op een oppervlakte van 5.500 km². Het is er heerlijk toeven en proeven op amper 400 km van Gent. 

Terras Hotel Bellevue Villerville

De reis verloopt vlotjes tussen de immense graanvelden en weiden met hier en daar in de verte een kerkje dat nog net boven de heuveltjes uitsteekt. Villerville was de bestemming waar we logeerden in het hotel Belle Vue – https://www.bellevue-hotel.fr/.Prachtig zeezicht van op het terras met rechts Le Havre en de monding van de Seine.

monding Seine Le Havre

Links alleen La Manche waar schepen ‘s avonds voor anker gaan om ’s morgens binnen te varen. De stad werd in 1944 bijna volledig platgelegd door geallieerde bombardementen. 80.000 mensen werden dakloos en er vielen 4.000 doden. Puinruimen duurde 2 jaar en de stad werd op de resterende brokstukken heropgebouwd en telt nu 170.000 inwoners.

monding Seine

We lieten deze havenstad links liggen en genoten van rustiger kustplekjes zoals Honfleur, Villerville, Deauville, Trouville en Cobourg. Kleine dorpjes die in de zomer overspoeld worden door dagjestoeristen maar er ’s avonds stil en bijna verlaten weer bij liggen.

Pont de Normandie Honfleur

Pont de Normandie

De Seine monding oversteken is de tolbrug van de ‘Pont de Normandie’ overrijden als tweede na deze over Le Grand Canal. De brug is met een totale lengte van 2.143 meter, de langste in zijn soort in Europa. De brug werd op 20 januari 1995 ingereden nadat men er 7 jaar aan bouwde. De overspanning tussen de 2 pilaren (elk 20.000 ton zwaar) bedraagt 866 meter. De renners van de Tour reden er ooit over en de top was meteen goed voor punten in het bergklassement.

Honfleur

Honfleur vieux bassin

Villerville (700 inwoners) is een rustig dorpje terwijl Honfleur (7.700) dat helemaal niet is. Het is een van de meest bezochte steden in Frankrijk en nu in Coronatijdens wanneer kortbij vakanties trendy zijn, was dit niet anders. Een drukte van jewelste waar we genoten van gastronomie in La Fleur de Sel – http://www.lafleurdesel-honfleur.com/ maar jammer genoeg niet konden proeven bij SaQuaNa – https://saquana-alexandre-bourdas.fr/ . De chef leverde zijn 2 Michelinsterren in en gooide het over een totaal andere boeg. De deur bleef gesloten wegens pas open op donderdag en lang op voorhand te reserveren.

Deauville

Normandische villa

Het is de Franse filmstad waar ‘Le beau monde’ graag samenkomt en waar je majestueuze gebouwen kunt genieten. De voorliefde voor chic ademt hier in alle hoeken en kanten. Bij de jachthaven aten we genoten van Le Comptoir de la Table – https://www.lecomptoiretlatable.fr/ waar je eerlijk heerlijk wordt bediend. Het fresco van 1947 op het plafond is wel niet meer te zien.

château du Breuil

Château du Breuil

Het grote landhuis met parktuin dompelt je onder in de wereld van AOP Calvados – https://www.chateau-breuil.com/nl/home-h/ – al distilleren ze er ook rum en whisky. Naast een begeleide wandeling en een degustatie kun je in het park ook genieten van een al dan niet alcoholisch drankje of cocktail. Bij prachtig zonnig weer genoten we nog na met een glaasje champagne van het huis De Venoge. Calvados wordt gedistilleerd van appels en hier laten ze dit digestief tot 20 jaar op houten vaten ouderen. Het is een van de meest prestigieuze distilleerderijen van de regio al hebben ze geen bio versie.

Etretat Dormy House

Etretat

Al een stukje op de terugweg en ook een beetje een ommetje is een bezoek aan Etretat eigenlijk een must. De zee en de kliffen werken hier inspirerend voor kunstenaars en schrijvers. Dit dorp van 1.400 inwoners wordt overspoeld door toeristen. Van op de klif van het Dormy House – www.dormy-house.com – hadden we een prachtig zicht op de geërodeerde rots van Etretat. Het was genieten van een lekkere middaglunch weg van de drukte. Idyllisch plekje om nog een laatste keer dit stukje Normandië te snuiven en te proeven vooraleer af te zaken naar eigen gouw.

Normandisch huis

Het is een streek van hoogstaande gastronomie, prachtig bewaarde architectuur, wandelen, fietsen en stilte ook als je de drukkere plaatsen wat mijdt. Ideaal voor een verlengd weekend of midweek.

Scroll naar boven