Kortfilmfestival met de keuze van Charlotte De Bruyne

Op zaterdag 16 oktober is er de 2de editie van het Loots kortfilmfestival. Naast 4 kortfilms gekozen door Charlotte De Bruyne, wordt het resultaat van een jongerenworkshop vertoond. Het festival is gratis, maar vooraf reserveren is noodzakelijk.

Eerste kortfilmfestival in 2019

Twee jaar vond in Lochristi voor het eerst een kortfilmfestival plaats. Men koos toen voor een zeer lokale aanpak, iedereen uit Lochristi mocht filmpjes insturen. Dat leidde tot een zeer gevarieerd aanbod. Van avontuurlijke filmpjes over documentaires en historische beelden tot professioneel aangepakte kortfilms van o.m. Peter Meyvaert en de lokale regisseurs Charlotte Zweers en Pieter Goethals. Het evenement vond toen overdag plaats en in open lucht. De tuin van de Dekenijwoning – waar ook Lodejardin plaatsvond – vormde een leuk kader maar het daglicht zorgde ook voor de nodige problemen.

Kortfilmfestival-keuze Charlotte - © Bennie Vanderpiete

Tweede editie op zaterdag 16 oktober

Op zaterdagavond 16 oktober is er de 2de editie van het kortfilmfestival en die pakt de cultuurraad nu helemaal anders aan. Het evenement blijft gratis maar vindt nu ‘s avonds plaats en gaat door in zaal Uyttenhove. Aan Charlotte De Bruyne – cultuurlaureate 2020 en zelf actrice in theater, film en televisie – vroeg men om 4 goede kortfilms te selecteren voor het Loots publiek.
Charlotte komt die avond haar keuze zelf toelichten en zal dat doen in korte gesprekken met televisieregisseur, presentator en radiomaker Luc Segers.
 

De keuze van Charlotte

“Sonnet 81” uit 2013 is de tweede kortfilm die actrice Maaike Neuville regisseerde.  Maaike kent u van heel wat Vlaamse televisiereeksen zoals Katarakt, De Smaak van de Keyser en Van Vlees en bloed. Momenteel is ze op VTM te zien in “Red Light”. In Sonnet 81” vertelt ze het verhaal van de reünie van een aantal vrienden die elk jaar bijeenkomen om het overlijden van Ellen, dochter van Lut en Jos, te herdenken. De film toont hoe die vrienden – ieder op zijn eigen wijze – met het verlies van Ellen omgaan.

Kortfilmfestival-keuze Charlotte - © Bennie Vanderpiete

In 2019 regisseerde de jonge Vincent Das “Do not delete your embarrassing pictures”. In een avontuurlijke impuls beslist een jonge artiest om naar Berlijn te gaan voor zijn muziek, zijn droom. Alleen beseft hij niet helemaal wat – en vooral wie – hij daarvoor moet achterlaten. Verwijder geen filmpjes want plots kan alles voorbij zijn. Charlotte De Bruyne speelt in deze kortfilm zelf mee, net als haar collega en boezemvriendin Anemone Valcke.

“Bamboe” is een poëtische en zintuiglijke kortfilm over een aantal tienermeisjes die balanceren op de grens tussen kindertijd en puberteit. Ze brengen de hete zomer door in een bamboeveld waar ze allerlei plannen maken. Maar als ze aan de rand van het veld de buurman met zijn caravan ontdekken, verandert alles. Ze observeren de man, zoeken zijn aandacht en dringen binnen in zijn caravan. Bamboe was in 2018 de afstudeerfilm van Flo Van Deuren aan het RITCS (master Film) en werd al vertoond op een viertal (kort-)filmfestivals.

De Franse regisseur, producer en cameraman Claude Lelouch is vooral bekend van de film “Un homme et une femme “(1966) waarmee hij een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en twee Oscars won. Ook het jaar nadien viel hij in de Franse badstad in de prijzen. In “C’était un rendez-vous” uit 1976 ging Lelouch een heel andere toer op: de film toont een dollemansrit door Parijs om half zes ’s ochtends. De film werd gemaakt zonder enige trucage. Lelouch monteerde een camera op de bumper van zijn Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 en reed zelf als een dolleman door Parijs. Nadien monteerde hij het geluid van een Ferrari 275 GTB onder het filmpje. Waarom Lelouch zo snel door Parijs reed ontdekt u op het einde van de kortfilm.

Elk van deze kortfilms duurt 10 à 20 minuten.

Kortfilmfestival-keuze Charlotte - © Bennie Vanderpiete

Ook lokale inbreng

Naast de 4 kortfilms gekozen door Charlotte De Bruyne wordt ook het resultaat van een tweedaagse jongerenworkshop vertoond. Tien jongeren tussen 12 en 18 jaar – allen uit Lochristi – maken op zaterdag 2 en zaterdag 9 oktober zelf een kortfilm. Zij doen dat onder de leiding van de professionele regisseurs Pieter Goethals en Charlotte Zweers. Maar daarover leest u volgende week meer op Lochristinaar.com. Ook de Lootse Filmclub zal op 16 oktober aanwezig zijn in de foyer van zaal Uyttenhove. Jong en oud kunnen er die avond deelnemeaan een aantal shoots met speciale effecten.

Kortfilmfestival-keuze Charlotte - © Bennie Vanderpiete

Kortfilmfestival: gratis maar wel reserveren

Op zaterdag 16 oktober kan u gratis naar het kortfilmfestival in het vernieuwde Uyttenhove. Deuren openen om 19 uur en omstreeks 20 uur begin het festival. Vooraf reserveren is wel noodzakelijk. Dit doe je door simpelweg een ticket te “kopen” via www.lochristi.be/tickets. Op die site maak je eerst even een account aan en vanaf dan kan je tickets reserveren voor al de cultuurevenementen in Lochristi.

Kortfilmfestival-keuze Charlotte - © Bennie Vanderpiete

(Foto's © Bennie Vanderpiete – en Joost Pauwels en Filip Naudts via Wikipedia) 

Scroll naar boven