Kunstenaars achter glas? Annick Claeys!

Kunst coronaproof genieten? Het kan met de expositie “Kunst achter glas”, tot en met 29 november. 34 locaties met kunstwerken van 61 kunstenaars. Een mooie mix van bekende namen en 'newcomers'. Lochristinaar stelt u 4 van die nieuwe namen voor. En vandaag is dat Annick Claeys.

Je hebt 20 jaar doorgebracht in het buitenland, en vooral in derdewereldlanden, lezen we. Wat is de invloed hiervan op je leven?

“Ik had een loopbaan in de toeristische sector, en die heeft inderdaad een heel grote impact op mijn leven en mijn persoonlijkheid gehad. Zo ben ik me ervan bewust dat niet alles vanzelfsprekend is in ons leventje hier. Dat we tot de minderheid op deze wereld horen die een sociaal vangnet heeft, dat we geen honger of kou hoeven te lijden en als we ziek zijn de mogelijkheid tot verzorging krijgen.”

Ben je altijd creatief geweest?

“Ik kom niet echt uit een creatief nest. In Afrika werd mijn creativiteit heel erg gestimuleerd en dit met weinig middelen. Zo liet ik er naar eigen ontwerp een rond huis bouwen, zonder architect, maar weliswaar met een goede bouwheer. Ik zie creativiteit eigenlijk als een vorm van ontspanning waarbij ik me volledig verplaats in het werk dat ik vorm geef. En hierbij laat ik dan mijn gedachten volledig de vrije loop. Maar eigenlijk ben ik altijd heel gepassioneerd in alles wat ik doe.”

Hoe kreeg je de techniek in de vingers?

“Ik volgde hier en daar opleidingen en leerde ook veel door in contact te komen met andere kunstenaars. Zo is Katrin De Koninck mijn grote voorbeeld. Ze maakt prachtige beelden en is bovendien een heel mooi mens. www.katrindekoninck.be/nl

Mijn werken dragen heel wat invloeden uit culturen waarmee ik in contact kwam in zich. Vandaar dat ik het liefst werk met natuurlijke materialen, zoals klei en keramiek… Maar ook Powertex – een textielverharder – gebruik ik als milieuvriendelijk alternatief voor polyester. Het is bovendien flexibel en waterdicht materiaal, wat het ook duurzaam maakt. En aangenaam om mee te werken.”

Je bent kattentrimster. Is je artistieke kant een voordeel bij het uitoefenen van je beroep?

“Ja, toch wel. Het is een niet zo alledaagse bezigheid waarvoor men de nodige rust in zich moet hebben om dat ook op de dieren te kunnen overbrengen. En dat lukt me aardig!” 

Foto's: Annick Claeys © Bennie Vanderpiete
Annick Claeys: www.Annick.info en  https://www.kattendons.be/ 

Scroll naar boven