Kunstenaars achter glas? Vicky Roels!

Kunst coronaproof genieten? Het kan met de expositie “Kunst achter glas”, inmiddels verlengd t/m 3 januari 2021. 34 locaties met kunstwerken van 61 kunstenaars. Een mooie mix van bekende namen en 'newcomers'. Lochristinaar stelt u er enkele voor. En vandaag is dat Vicky Roels.

Wie haar naam hoort zal haar misschien kennen als een van de zaakvoerders van VDBS-Beveiliging in Lochristi of als muzikant bij de harmonie Willen is Kunnen. Als kunstenaar is ze nog onbekend, ook al voelt ze zich er eentje sinds haar kindertijd.

Kunstenaars achter Glas © Bennie Vanderpiete  - Vicky Roels

Vertel ons wat meer over je creatieve aanloop, Vicky.

'Ik groeide op in Lochristi, doorliep er de gemeenteschool met de grote droom in gedachten daarna een kunstrichting te volgen in Sint-Lucas Gent. Maar het werd humaniora bij de 'blauwkes', waar ik in het eerste jaar een A-attest behaalde. Toen ik hoorde dat het daaropvolgende schooljaar het vak tekenen zou worden afgevoerd en de uren wiskunde bovendien gingen vermeerderen, hield ik het er voor bekeken. Iemand suggereerde me de  richting 'Grafische Technieken' te volgen, wat ik ook deed. En zo belandde ik op een technische school waar slechts één procent van de leerlingen een meisje was. Ontwerpen maken, tekenen,… Ik kon er me creatief uitleven. Maar hier bleef het niet bij. Ik volgde avondonderwijs, waar ik onder meer tekenlessen kreeg van beeldhouwer Hugo Van der Vekens. Het potlood ruilde ik vrij snel voor soft pastelkrijtjes. Het waren vooral de expressieve kleuren en de schilderachtige wijze waarop met deze kon worden gewerkt, die me aanspraken.'

Kunstenaars achter Glas © Bennie Vanderpiete  - Vicky Roels

Naast schilderen is er ook muziek en uiteraard je zaak?

'Toen ik veertig jaar werd had ik mezelf voorgenomen meer tijd vrij te maken om creatief bezig te zijn. Het was rond die tijd dat we vanuit Lochristi verhuisden naar het mooie en rustige Zaffelare. De aanwezigheid van het virus en het wegvallen van de repetities binnen de harmonie Willen is Kunnen – waar ik tot voor kort tien jaar muzikant was –  droegen ertoe bij dat ik de balans van mijn leven heb opgemaakt. In het dagelijkse leven is mijn belangrijkste taak de financiële kant van ons bedrijf bewaken. Een bedrijf dat ik samen met mijn echtgenoot heb opgericht. Maar mijn artistiek talent en de aangeleerde vaardigheden bleven kriebelen…'

Kunstenaars achter Glas © Bennie Vanderpiete  - Vicky Roels

Heb je je werk al eerder losgelaten op de buitenwereld?

'In 1994 maakte ik een heel klein pastelwerkje van de Las Cataratas del Iguazú (watervallen) in Brazilië. Dat is zowat het enige pastelwerkje dat ooit is tentoongesteld. Ik heb het trouwens onlangs opnieuw laten inlijsten en zal dit werkje mijn hele leven lang koesteren. Al de werken die ik tot vijftien jaar geleden heb gemaakt zijn nooit publiekelijk tentoongesteld. Ze hangen in onze woning en in die van mijn vader. Toen de cultuurdienst van Lochristi in de aanloop naar de  'Expo achter Glas' de oproep lanceerde voor expositieruimte en invulling, ging ik erop in. Ik woon op de tentoonstellingsroute, heb ramen ter beschikking en ik kan er eigen werken tentoonstellen. Wat zou mij tegenhouden? Dit is een unieke kans om mijn passie te delen.'

Kunstenaars achter Glas © Bennie Vanderpiete  - Vicky Roels

Je kan je artistieke ambitie nauwelijks verbergen!

'Ik ben helemaal klaar om mijn creativiteit de vrije loop te laten, mijn werken professioneel te laten inlijsten ze vervolgens te koop aanbieden. Kleur, vorm en compositie zijn belangrijke elementen voor mij om mijn gevoel uit te drukken. Als beginnend pastellist laat ik mij inspireren door de pracht van de natuur. Een accurate en perfecte weergave laat ik over aan hyperrealistische kunstenaars. Ik dien dit al voldoende realistisch te zijn in mijn job. In mijn hobby mag de intuïtie domineren. En nog dit: mijn werken dragen inmiddels de signatuur van Victoria, mijn pseudoniem, een echt nieuw begin dus!'

Bedankt om tussen je bezigheden door even tijd voor ons te maken, Vicky!

'Kunst achter Glas' is er tot en met 3 januari 2021. Alle informatie – met o.m. een brochure waarin de kunstenaars voorgesteld worden – is terug te vinden op de website van de gemeente via volgende link: https://www.lochristi.be/product/814/kunstexpo-achter-glas

Kunstenaars achter Glas © Bennie Vanderpiete  - Vicky Roels

Scroll naar boven