Lancering Autodeelproject VENE-GO

Hier hebben we er enkele jaren geleden bijna eentje gehad met het autodeelproject van Partago. Dat is niet doorgegaan omdat de drempel (coöperatief aandeel kopen,  ..) duidelijk te hoog lag. Nu wensen de 21 gemeenten aangesloten bij Veneco om deelauto’s op hun grondgebied aan te bieden en daarvoor werken ze samen met Cambio.

Vandaag werd VENE-GO voorgesteld in Destelbergen. Het begon in steden maar vindt nu zijn weg naar andere uithoeken voor zij die willen nadenken over de voordelen van autodelen.

Cambio – https://www.cambio.be/nl-vla

“Autodelen heeft heel wat voordelen zowel voor individuen als gemeenschappen. Het geeft mensen de vrijheid om een auto te gebruiken wanneer ze willen, zonder de lasten van eigendom te dragen. Door auto’s te delen, verminderen we de impact op het milieu, zijn er minder voertuigen op de weg en beperken we de CO2-uitstoot. Onderzoek van de KU Leuven en Autodelen.net wijst uit dat één deelauto maar liefst 10 privéauto’s vervangt.”

De uitbreiding van autodelen wordt gestimuleerd door Vlaanderen. In de doelstellingen van het Lokaal energie en klimaatpact (LEKP) wordt gestreefd naar 2 deelauto’s per 1.000 inwoners. In Lochristi zouden dat er 46 kunnen worden terwijl er nu slechts 2 gezinnen (4%) zijn die hun auto delen via Dégage – https://www.degage.be/  In Wachtebeke 1 (7%) en dat zouden er 15 kunnen worden.

Veneco

“De verscheidenheid aan deelautoplatformen en de kosten voor onderhoud en beheer maken het een complexe aangelegenheid. Daarom nam Veneco het initiatief om op zoek te gaan naar een aanbieder waarop gemeenten via een raamcontract beroep kunnen doen. Hierdoor worden lokale overheden ontlast en profiteren ze tegelijk van gunstige tarieven. Vandaag mogen we aankondigen dat we een ervaren partner vonden in Cambio! En kunnen we dus een Go! geven aan het project: Vene-Go!”

Reeds 10 gemeenten toonden al interesse in de deelauto’s. Om alle gemeenten volledig op de hoogte te brengen, organiseren ze een online infosessie op 18 april. Vanaf dat moment starten de eerste gesprekken voor het plaatsen van de elektrische wagens.

Schepen Peter Van Bambost Wachtebeke

Wachtebeke heeft beslist niet in te stappen in het regionaal autodeelproject Vene-Go. 

De visie van het college was om de enige firma die jaren terug bereid was een deelauto bij ons te plaatsen (Stappin) niet op te zadelen met concurrentie van een andere aanbieder. Ook is het gebruik van onze deelauto momenteel eigenlijk onvoldoende om er meerdere te voorzien. Maar ik heb begrepen dat we altijd kunnen instappen bij VENECO, dus we zien wel wat de toekomst brengt.

Prijskaartje?

Jaarlijks betalen de gemeenten een vast bedrag per auto. Afhankelijk van het gebruik kan deze jaarlijkse kost dalen tot nul. Ook het gemeentepersoneel kan de deelauto’s gebruiken voor dienstverplaatsingen.

En wij als gebruikers?

Een gebruiker kan de wagen 24/7 eenvoudig reserveren via de website, de app of zelfs telefonisch. De gebruiker betaalt uitsluitend voor de tijd en afstand die daadwerkelijk wordt gereden. Prijzen variëren al naargelang het aantal kilometer. Zie https://www.cambio.be/nl-vla/hoeveel-kost-het

Veneco vervult met dit project één van de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) in het kader van het Charter Duurzaam Ondernemen van VOKA. Op hun parking hebben ze alvast laadpalen geïnstalleerd.

Scroll naar boven