“Lets Dance” met de Radio 1 Classics 1000

Omdat een top, zoals we de afgelopen twee weken konden beluisteren, naar het einde toe altijd wat déjà vu klinkt, zetten we de lijstvolgorde maar eens op zijn kop en hebben we het vandaag over nummer 1000.

Als motivatie geef ik meteen mee dat lantaarndragers me van nature uit nauw aan het hart liggen, ik mezelf misschien wel in hen herken. Blijkt het deze editie van de “Classics 1000” David Bowie met “Let’s Dance” te zijn! Consequent als ik ben, wil ik dan ook geen haasje-over doen. Omdat alles al eens is gezegd over dit nummer, ga ik het vandaag hebben over de bijbehorende videoclip. Deze werd in maart 1983 opgenomen in Australië en geregisseerd door David Mallet.

Racisme

Plaats van het gebeuren is een bar in New South Wales en het Warrumbungle National Park. Het was Bowie zelf die ervoor koos de inwoners hierbij te betrekken. De meesten onder hen wisten zelfs niet wie hij was of waarom ze meespeelden in de video. De clip toont niet alleen een Aboriginal-stel, maar ook de rode schoenen waar Bowie het in het lied over heeft. In het album “Let’s Dance” zitten wel meerdere verwijzingen naar de “gestolen generatie”. Aboriginal-kinderen die met geweld uit hun familie werden verwijderd door de Australische overheid, lees: Britse kolonialisten. Voor Bowie was de boodschap niet mis te verstaan toen hij zich in een interview liet ontvallen: “Hoeveel ik ook van dit land houd, het is waarschijnlijk een van de meest intolerante ter wereld.” Een uitspraak die mondiaal jammer genoeg nog steeds actueel is.

Scroll naar boven