Levend zwerfvuil

Je zal het maar meemaken op een dag uit het ei te breken en vast te stellen dat al de donsjes die samen met jou vanonder de moederkloek uit kruipen ook allemaal jongetjes zijn.

Als je moeder bovendien nog een Engels krielkipje of aanverwante bastaard is, dan kan je bijna zeker zijn dat kansarmoede je deel zal worden. Economisch stel je als lichtgewicht haantje sowieso weinig voor. Een culinaire carrière zit er amper in, als vol-au-vent zal je zelden in de pasteitjes belanden.

In mijn eigenste achtertuin heb ik een paar van die kipjes lopen, een haantje met enkele hennetjes. Dankbare beestjes die zich doorheen de dag scharrelen en kakelen, maar ook eieren leggen en wel eens broeden op een plekje waar ik zelden kom. En dan merk je op een goeie dag dat het plots wat zenuwachtiger is geworden op het erf, zie je een hennetje met een achttal nakomelingen in haar zog. Aaibaar mooi om zien, tot wanneer ze in hun puberteit komen en je merkt dat zeven van de acht kipjes haantjes blijken te zijn. Als je weet dat haantjes hun ochtendlijk gekraai als een soort competitie zien en dat het ’s zomers wel heel vroeg dag wordt én je bovendien omringd bent door buren type langslaper, dan denk ik onmiddellijk, ‘boer pas op je kippen!’.

Kippenactie IDM

Gelukkig kon ik het teveel aan mannelijke scharrelaars tot nu toe kwijt bij een bevriende boer die wat afgelegen woont en waar ze werden opgenomen in een groter geheel. Maar wie even rondrijdt in onze regio ziet dat niet alle ‘overtollige’ kippen van zulk een comfortabele ‘Endlösung’ genieten. Net als de vluchtelingen in de brousses van Calais en Duinkerken kan je hen tegenkomen op de onmogelijkste plaatsen, zelfs een kip onwaardig. Sommigen staan op het menu van de vos of andere predatoren, iets wat je bijna als een natuurlijke oplossing zou kunnen beschouwen.

Of rekenen op enige solidariteit van wandelaars om hun kippenmaag  met eens wat anders te vullen dan met grassprieten.

En toch lijkt het me dat deze verschoppelingen er niet echt ongelukkig uitzien, al weet ik niet hoe een ongelukkige kip er uitziet!

 

Scroll naar boven