LO Plage: 4de editie op 1 en 2 augustus

Nog een drietal weken afzien voor onze studenten en de zomervakantie begint weer. De tijd van zon, zand, sport en plezier. En laten dit nou net ook de ingrediënten zijn van Lo Plage, het evenement dat dit jaar plaats vindt op 1 en 2 augustus op een speciaal aangelegd strand achter Drankencentrale De Clercq.

De organisatie is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen en Lochristinaar ging eens luisteren bij Katrien, Freddy, Dirk en Dré.

Lo Plage initiatiefnemers

Historiek

In 2012 vatten Freddy De Wilde en Dirk Vanluchene het plan op om een sportief evenement te organiseren. Het moest een sociaal karakter hebben en plezier maken diende voorop te staan. Dirk had vroeger al – met succes – in Zelzate manifestaties georganiseerd waarbij een aantal sporten in het zand beoefend werden. Samen met Katrien Welvaert, die het duo kwam versterken, besloot men een eerste Lo Plage te organiseren. Het werd een driedaags evenement met een competitie met drie disciplines in het zand: strandvoetbal, beachvolleybal en petanque.

De opkomst was, door concurrentie met wijkfeesten, niet overweldigend. De zes deelnemende ploegen amuseerden zich kostelijk, maar hebben dat weekend behoorlijk gezweet. Het bleken nadien de warmste dagen van de hele zomer. Toch was die eerste editie voor de organisatie zeer leerrijk en liet hen toe om het jaar nadien een en ander bij te sturen. LoPlage 2013 werd beperkt tot een tweedaags evenement waarbij men niet meer de beide dagen moest deelnemen. Voor het eerst ook de barbecue op zaterdag met een optreden van een plaatselijke muziekgroep. Het weekend werd afgesloten met een wedstrijd tussen de winnende ploeg van zaterdag en de primussen van zondag. Ook in 2014 werd deze formule aangehouden en mochtmen 14 ploegen verwelkomen, verdeeld over de twee dagen. Behalve de drie zandsporten, ook nog de mogelijkheid om zich te vermaken met de volksspelen of gewoon gezellig bij te praten bij een drankje.

Lo Plage 2015

Dit jaar zal Lo Plage plaats vinden op zaterdag 1 en 2 augustus. Net als bij de drie voorgaande edities zal het terrein achter drankencentrale De Clercq (Dorp-Oost 133, Lochristi) omgetoverd worden tot één groot strand. Daarvoor laat men maar liefst 250 ton zand aanrukken. Hierop zullen de verschillende ploegen elkaar bekampen in de drie gebruikelijke disciplines.
Maar ook heel wat nieuwigheden dit jaar. Eerst en vooral werd het bestuur uitgebreid. Na Dwight Waytens, die sportverantwoordelijke werd, kwam ook André “Dré” Van Rysselberghe het team versterken en verzorgt de PR.
Verder zullen er dit jaar 2 competities georganiseerd worden. Eén voor de sportploegen en één voor de meer recreatieve ploegen. Hier wordt gerekend op de deelname van ploegen uit de verschillende wijken van Lochristi, van andere verenigingen en misschien zelfs van onze politieke partijen.

Opbrengst voor hulpbehoevenden Lochristi

Bij deze vierde editie voor het eerst ook een uitgesproken sociaal aspect. De bedoeling van het hele gebeuren is om fondsen te verzamelen ten voordele van “de vierde wereld van Lochristi”. 

Ook in onze gemeente zijn er hulpbehoevende mensen met kinderen die zonder ontbijt naar school moeten of geen zeep hebben om zich te wassen. De opbrengst van Lo Plage 2015 zal via het Sociaal Huis – in alle discretie – ten behoeve van die gezinnen aangewend worden. Om de opbrengst zo groot mogelijk te houden, wordt er gewerkt met een low-budget organisatie. Tenten worden geleend en er is ook materiële steun vanwege de gemeente. De hele voorbereiding gebeurt met vrienden en sympathisanten.
De steun, die de organisatie krijgt van drankencentrale de Clercq, is onbetaalbaar. Zij stellen niet enkel het terrein ter beschikking, maar leveren ook nog water, elektriciteit en zoveel meer.
Toch hoopt het bestuur om nog bijkomende geldschieters te vinden. Kandidaat-sponsors mogen zich steeds melden bij het bestuur. Mensen die graag het goede doel steunen, kunnen ook een gift doen op de rekening van Lo Plage ( IBAN NR: BE15 7370 3869 2030, BIC: KRED BE BB ).

Deelnemen?

Deelnemen kan in ploegverband. Elke ploeg moet minstens uit vijf deelnemers bestaan, met daarbij telkens minimum één vrouw/meisje actief op het speelveld. Een ploeg met enkel mannelijke spelers kan dus niet. Er is geen limiet op het aantal leden van een ploeg. Tijdens en tussen de wedstrijden mag er onbeperkt gewisseld worden, met daarbij de voorwaarde dat er minimum één vrouw op het speelveld blijft. Ook geen leeftijdsbeperking om deel te nemen; kinderen en senioren zijn welkom. Per ploeg wordt een bijdrage gevraagd van 50 Euro. Inschrijven kan voor een van de twee of beide dagen en dit tot 21 juli.

Zoals vermeld zal er dus een competitie zijn voor sportploegen en een voor recreatieve ploegen.

Op zaterdagavond is er dan een barbecue, waarop iedereen hartelijk uitgenodigd is. Ook zij die niet in het zand stoeiden. Voor slechts 15 Euro per persoon mag men de beentjes onder tafel schuiven en wordt nog vergast op een optreden van Flash Drive, de coverband met onder andere Tatjana Van Acker en Bram Pauwels.

Zin gekregen om mee te doen?

Meer informatie is te vinden op de website /www.loplage.be , waar men zich ook kan inschrijven.Contact opnemen met het bestuur kan per mail naar info@loplage.be

Uiteraard zal Lochristinaar ook aanwezig zijn en uitgebreid verslag uitbrengen.

Tot dan!

(Foto’s Lo Plage en Bennie Vanderpiete)

Scroll naar boven