Lochristi op de Gentse Feesten: daar zat muziek in! (Deel1)

De Gentse Feesten lopen op hun einde. Ook heel wat bands uit Lochristi op de verschillende podia, dat deelden we in een eerdere bijdrage al mee. En we besloten met Lochristinaar.com om al die Lootse bands ook een keer aan het werk te zien.

U kreeg een weekje terug al onze bijdrage over “Keirels” die de Fieste op de Groentenmarkt mochten op gang trekken. We blikken ook nog eens terug op de andere bands uit Lochristi die optraden tijdens deze 177ste Gentse Feesten. Vandaag deel 1 met Woodface, Walis en Semper Pie.

Lochristi Gentse Feesten 2022 © Bennie Vanderpiete

Woodface

Dinsdag ll. mocht Woodface optreden op het groot podium van het Sint-Baafplein. Woodface is een vijfkoppige band van professionele muzikanten met een hart voor de muziek van Crowded House. De groep gaf in mei van vorig jaar een eerste optreden via livestream. Erg hoogstaand en met een klank die nauwelijks te onderscheiden is van het origineel van Crowded House. Niet verwonderlijk dus dat ze – nauwelijks een jaar later – al op het grootste podium van de Gentse Feesten geprogrammeerd werden.

Ongelukkig genoeg vond hun optreden plaats op de warmste 19 juli sinds het begin van de meteorologische metingen. De thermometer wees meer dan 40°C aan en de zon scheen pal op het podium. Op de stenen van het Sint-Baafsplein kon je als het ware eieren bakken. Niet verwonderlijk dat de enkele honderden toeschouwers bij het begin van het optreden achteraan het plein postvatten, in de schaduw van het Belfort. Maar naarmate de zon achter de gebouwen verdween, kwam het publiek dichter bij het podium staan om uiteindelijk tegen de dranghekkens plaats te vatten.

Lochristi Gentse Feesten 2022 © Bennie Vanderpiete

Het hemd van frontman Christophe Versaevel was toen al doorweekt van het zweet. Want, ondanks die onmenselijke omstandigheden, smeet de band zich volledig en zorgde voor een fel gesmaakte performance. De grootste hits als “Into Temptation”, “Pinapple Head” en “Better Be Home Soon” werden door het publiek meegezongen. Gitarist Wim Verbeke imponeerde met zijn gitaarsolo’s, maar eigenlijk was dit hele optreden indrukwekkend.

Lochristi Gentse Feesten 2022 © Bennie Vanderpiete

Walis

Een heel ander beeld de dag nadien bij het optreden van Walis op datzelfde St.-Baafsplein. De grote hitte had woensdag plaats gemaakt voor koeler weer met zelfs wat (verfrissend) gedruppel. Doordat de vroegere drummer Peter De Bosschere het te druk heeft met andere projecten (zoals Biezeboaze en The A-ties) moesten Bart Mareen, Christophe Versaevel en Pierre Lemmens op zoek naar een nieuwe slagwerker. De keuze voor Mahieu Verfaillie, die ook bij Woodface speelt, lag voor de hand. Het was één van de eerste optredens van de band in deze nieuwe bezetting.

Lochristi Gentse Feesten 2022 © Bennie Vanderpiete

Openen deed het viertal met “An End Has A Start” een nummer van de Indie rockband Editors, gevolgd door Elvis Costello’s “Veronica”.  Hoe langer Walis speelde, hoe meer passanten bleven staan om zich bij het publiek en de “die hard fans” te voegen. Bij het 8ste nummer – “Rollin in the Deep” van Adèle – werden de eerste danspasjes gezet. Even begon het lichtjes te regenen, maar dat kon de pret niet bederven. Het publiek genoot en dat deden ook de muzikanten. “Wat een verschil met gisteren” vertelde Christophe Versaevel ons nadien. “Gisteren was het afzien en ik heb de hele avond fysiek moeten bekomen. Maar vandaag was het echt top! Hele fijne sfeer en tof optreden.”

Lochristi Gentse Feesten 2022 © Bennie Vanderpiete

Vrijdagavond, net na de traditionele Rondgang van de Stroppendragers, mocht Walis optreden op het Veerleplein. Door de rondgang begon hun optreden 45 minuten later dan voorzien en moesten ze hun playlist inkorten. Maar de fans stonden, nog voor de eerste noot gespeeld werd, te wachten op de dansvloer aan het podium. Een uur lang werd er meegezongen, geklapt en gedanst. De sfeer zat er goed in en 60 minuten vlogen voorbij. “Het was een vet feestje”

Lochristi Gentse Feesten 2022 © Bennie Vanderpiete

Semper Pie

Oorspronkelijk stond Semper Pie 2 maal geprogrammeerd tijdens deze Gentse feesten, maar om organisatorische redenen werd hun optreden op vrijdagnamiddag geannuleerd. De fans van Jurgen en Wienke Van Bouchaute moesten dus woensdagavond op Veerleplein zijn. Het lage podium en de grote tent met veel zitplaatsen vormden een ideale setting voor de luistermuziek van Semper Pie. Het publiek genoot van de akoestische interpretaties van recentere en iets oudere pop- en rocknummers van het vader-dochter duo.

Lochristi Gentse Feesten 2022 © Bennie Vanderpiete

Wienke imponeerde terug met haar krachtige stem, speelde daarnaast ook nog ukelele en nam voor het wondermooie “Take me to Church” zelfs plaats achter de keyboards. Jurgen begeleidde zijn dochter op de akoestische gitaar. En – in tegenstelling tot Walis en Woodface – hadden ze wel een nummer van Gorki aan hun playlist toegevoegd.  Ze kozen voor “Boze Wolven” om zo Luc De Vos te herdenken. Door het wegvallen van een band, mocht Semper Pie dan toch nog een tweede keer optreden tijdens de Fieste, deze namiddag om 14 uur op de Korenmarkt.

En uiteraard namen we bij elk van de bovenvermelde optredens een aantal foto’s. Veel kijkplezier.

Fotoreeks Walis op Sint-Baafsplein
(Klikken op onderstaande foto om d ereks te openen). 
 

 

 

 

 

 

Fotoreeks Semper Pie op Veerleplein
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)
 

 

Fotoreeks Woodface op Sint-Baafsplein
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

Scroll naar boven