Lochristi startplaats 2de rit Baloise Belgium Tour

Het zijn hoogdagen voor de Lootse sportliefhebbers. Na de feestvreugde om de (eerste) titel voor KAA Gent, moet koning voetbal volgende week even plaats maken voor het wielrennen. Donderdag 28 mei strijkt de wielerkaravaan neer in Lochristi voor de start vande 2de rit van de Baloise Belgium Tour.

Net als in 2011, toen Lochristi voor het eerst een etappestad was, terug enkel voor de start van een rit in lijn.

Baloise Tour Lochristi 2014

Het programma in Lochristi

Donderdag dus voor de vijfde keer de start van een rit in Lochristi. De startzone bevindt zich opnieuw op de N70 tussen de Stationsstraat en Bosdreef. Diezelfde N70 zal daarom van 07.30u tot 13.00u verkeersvrij gehouden worden. De vele toeschouwers en wielerfans kunnen dus best met de fiets komen en hun tweewieler gratis stallen in de bewaakte fietsparking in de Dekenijstraat. Net als de voorbije 4 jaar organiseert de gemeente samen met de lokale middenstand, in een tent recht tegenover het startpodium, een ontbijt voor het goede doel.

Baloise 2014 Lochristi wielerwedstrijd Belgium Tour

Ontbijt Baloise Tour 2014 Lochristi

Zo’n 700 mensen kunnen tussen 8 en 10 uur aanschuiven voor een ontbijtbuffet. Deelnemen kost 9 euro en de opbrengst gaat naar het GROS (gemeentelijke Raad voor ontwikkelingssamenwerking). Onderaan het artikel de link naar alle verkooppunten van kaarten voor dit ontbijt. Voor de dorstigen is er tot 13 uur – vlakbij de tent- een cavabar waarvan de opbrengst eveneens voor het goede doel is.
Om 10 uur begint dan het sportieve luik en zullen alle ploegbussen en wedstrijdwagens zich opstellen langs beide zijden van de N70.

start Lochristi Baloise Tour 2014

Baloise Tour 2014 start Lochristi

De renners komen dan vanaf 10.30 uur het wedstrijdblad tekenen op het startpodium. Presentator van dienst is ook deze keer Michel Wuyts. Hij zal ook de bekendmaking van de winnaars van de kleurwedstrijd, georganiseerd door de jeugddienst voor kinderen tussen 3 en 12 jaar, in goede banen leiden.
Stipt om 11.20u volgt het startschot en draait het peloton de Burgemeester Vermeulenlaan in. Na een plaatselijke ronde vindt in de Koning Albertlaan – ter hoogte van het postkantoor – een tussensprint plaats voor het puntenklassement. Nadien zetten de renners koers richting aankomstplaats Knokke.

start Baloise Tour Lochristi 2014

Baloise Belgium Tour 2015 met Gouden kilometer

De Baloise Belgium Tour start dit jaar op 26 mei in Bornem met de ploegenvoorstelling, een rol die de voorbije drie jaren weggelegd was voor Lochristi. In de Antwerpse gemeente vindt de volgende dag dan ook de openingsrit plaats, een proloog van 6,85 km. Op donderdag de eerste rit in lijn tussen Lochristi en Knokke-Heist. Daags nadien een tocht door de Vlaamse Ardennen met de rit van Knokke-Heist naar Herzele en op zaterdag een etappe van 158,5 km rond Les Lacs de L’eau d’Heures.

Zondag 31 mei maken de renners in de koninginnenrit dan uit wie de eindwinnaar wordt van deze Baloise Belgium Tour met start en aankomst in St-Vith. Deze Ardennenrit van net geen 200 kilometer wordt nu al omschreven als een mini-uitgave van Luik-Bastenaken- Luik.

tussensprint Koning Albertlaan 2014 Baloise Tour Lochristi

De voorbije edities waren de tijdverschillen in het eindklassement telkens klein. Daarom wordt dit jaar, helemaal nieuw, de gouden kilometer ingevoerd. Op 25 kilometer van de eindmeet dienen de renners, binnen een afstand van één kilometer, drie keer een sprint af te werken. De winnaar krijgt telkens drie seconden bonificatie, zijn naaste belagers respectievelijk twee en één seconde. Elke rit kan je zo tot negen seconden bonificatie winnen. Uiterst interessant voor de klassementsrijders en vermoedelijk zullen vroege vluchters daardoor net iets sneller gegrepen worden.

Greg Van Avermaet Michel Wuyts Lochristi 2014 Baloise Tour

De deelnemers

Dit jaar geen Tom Boonen, Philippe Gilbert of André Greipel aan de start, wegens allen aan de slag in de Giro. Ook de winnaar van de drie voorbije edities, de Duitser Tony Martin van Etixx Quick Step geeft verstek. Hij laste na de Ronde van Romandië een pauze in, om fris aan de start te verschijnen van de Dauphiné en daarna de Tour de France. Toch slaagt organisator Rob Discarter in om dit jaar maar liefst 8 pro-tourteams aan de start te laten verschijnen. Op kop uiteraard Etixx-Quick-Step, de ploeg die zes van de voorbije tien edities won. Zij komen met Niki Terpstra en Guillaume Van Keirsbulck. Ook de andere grote Belgische ploeg Lotto-Soudal aan de start met heel wat gekende namen: Jürgen Roelandts en revelatie Tiesj Benoot, Thomas De Gendt en Belgisch kampioen Jens Debusschere. Greg van Aevermat zal de kleuren van BMC vertegenwoordigen met daarbij ook Ben Hermans, winnaar van de jongste editie van de Brabantse Pijl.De andere deelnemende pro-tour ploegen zijn Katusha (het team van voorjaarsrevelatie Alexander Kristoff), Astana, LottoNL-Jumbo (met Bram Tankink), FDJ (met spurtbom en Frans kampioen Arnaud Démare) en IAM Cycling (met Zwitsers kampioen Martin Elmiger).

Gijs Van Hoecke 2014 Lochristi

Daarnaast nog 12 continentale ploegen met onder meer Topsport Vlaanderen-Baloise met Jelle Wallays en onze eigen Gijs Van Hoecke- en Wanty met Bjorn Leukemans. Traditioneel ook enkele kleppers uit het veldrijden die zo al hun nieuwe winterseizoen voorbereiden. Dit jaar niemand minder dan Wout Van Aert (Vastgoed Service – Golden Palace) wereldkampioen Mathieu Van der Poel (BKCP-Powerplus).

Uiteraard zal Lochristinaar uitgebreid verslag uitbrengen van de start van de tweede rit in Lochristi, met vele tientallen foto’s. Kijken dus! Bij dit artikel een serie foto’s genomen in 2014.

Wie wil deelnemen aan het ontbijt, kan hiervoor kaarten aankopen in volgende handelszaken (klikken op de link ) http://www.lochristi.be/nieuwsdetail/254/ontbijt-voor-het-goede-doel

Scroll naar boven