Loudovikos Ton Anoyion: Mana

Met deze luistermuziek uit Kreta op de achtergrond, een tas koffie en gebakje én met een mooi boek erbij creëer je de ideale sfeer voor een knusse zondag namiddag. Schakel radio en televisie uit en laat de koers of voetbal bij de reporters. Er volgen nog voldoende samenvattingen.

Muziek uit Kreta – en bij uitbreiding uit de Balkan –  wordt bij ons nauwelijks aangeboden. Via een verzamel-CD “Balkan Blues” ontdekte ik een aantal pareltjes. Het lied Mana van Loudovikos Ton Aboyion is er eentje van. Over de artiest lees ik dat hij in een bescheiden herdersfamilie in de bergen op Kreta geboren is en dat hij er samen met zijn familie voor de schapen zorgde.
Doordat hij een in zijn vrije tijd begon te schilderen, en er ook talent voor had, kon hij met het geld van wat hij verkocht het eiland verlaten en het vasteland ontdekken. Een tweede carrière als musicus, begon wanneer Manos Hadjidakis, beroemde Griekse componist, hem mandoline hoorde spelen en hem onder zijn vleugels nam.
Van het lied “Mana” vind ik nergens de tekst, dus ook geen vertaling. Het gezang klinkt als zachte poëzie,  is melodisch en komt overeen met hoe Loudovikos over het leven denkt : “Het leven moet dicht bij de natuur geleefd worden. Met traag spreken en traag stappen, de kleine dingen, een glas Raki, een stuk brood en kaas, olijven,… Leef in het moment !”

Dat is nu net wat ik ga doen !

 

Scroll naar boven