Machteld Moijson is niet meer

Lochristi heeft niet alleen een kunstenares in de brede zin van het woord verloren, maar ook iemand die het lot van de mensheid nauw aan het hart lag. Machteld overleed donderdag aan de gevolgen van een slepende ziekte. Ze werd 65 jaar.

Van opleiding Germaanse filologie Engels-Nederlands en Hoger Kunstonderwijs, drukte Machteld haar stempel op wat het kunstenaarscollectief Lo-art vandaag is. Als curator van de vele tentoonstellingen waakte ze over de kwaliteit, streng soms, maar altijd terecht. Poëzie, haiku en literatuur, kortom de liefde voor het woord, vormden zowat een rode draad doorheen haar bestaan. Als actief lid van de Haikuvrienden Lochristi droeg ze deze schoonheid eveneens uit. Diverse podia waar ze deel van uitmaakte zullen ons aan haar blijven herinneren. Denk maar aan de poëzieavonden rond Kunst Omdat het Moet, maar ook de doortochten in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog. Een belezen persoon en zelf gezegend met een rake pen, waarmee ze onder andere hier op ons eigenste forum menig pleidooi hield voor de nood aan een aangepaste tentoonstellingsruimte binnen onze gemeente. Zo droomde ze luidop van een 'Artist in residence', een vaste stek met ateliers en verblijfsruimte voor kunstenaars. Het verdwijnen van het Loots patrimonium, maar ook het gevoerde beleid hieromtrent, konden haar kwaad maken, en dan was Machteld op haar scherpst. Kunst zien, interpreteren en bewonderen, wie getuige was van haar enthousiasme was meteen verloren. Zelf was ze een begenadigde kunstenares die met installaties of schilderijen de toeschouwer telkens een spiegel voorhield. Of zoals ze het zelf verwoordde 'Dat je dieper moet graven om te achterhalen wat de gesuggereerde condition humaine – het lot van de mensheid – is.'

Moedig

Diegenen die Machteld de laatste jaren van nabij hebben gekend, weten dat haar strijd tegen haar afschuwelijke ziekte getuigde van bovenmenselijke moed en doorzettingsvermogen. Ze wist heel goed wat haar lot was, en toch bleef ze participeren in haar omgeving. Zo nam ze recentelijk nog deel aan de 'Kunstexpo Cultuur Verbindt Mensen' in het jeugdhuis Lodejo.

Wij, alle schrijvers van Lochristinaar, wensen Lara, haar dochter, veel sterkte toe, al weten we dat dit gemis zich moeilijk laat verwoorden.
 

Het afscheid van Machteld vindt op  donderdag 10 november om 11 uur plaats in Crematorium Westlede in Lochristi.

Scroll naar boven