Marathon Londen met Hilde

Hilde Dosogne uit LoBos nam zondag deel aan de marathon van London en bereikte de eindstreep. Het was niet haar eerste maar een van de lastigste en toch ook mooiste. Ook manlief Bruno liep de meer dan 42 kilometer.

Hoe verliep de voorbereiding?

Ik heb een schema van loopcoach Bart gevolgd sinds 28 januari. Ik trainde 4 keer en liep 70 à 80 km per week en ging regelmatig naar de groepstrainingen van Club 365 voor intervaltraining. Naar het einde toe vermeerderde tot 100 à 120 km 3 weken voor de marathon. Vanaf 2 weken voor de marathon trainde ik minder (tapering).

Verzorging en blessures?

Ik deed elke week 1 uur core stability training in groep en probeerde de andere dagen 5 à 10 minuten thuis zelf oefeningen te doen maar dat lukte niet altijd. In januari had ik een tijdje last van mijn knie waardoor ik voorzichtig ben geweest maar voor de rest verliepen de trainingen vlekkeloos. In de week voor de marathon kreeg ik echter last van mijn linkerbeen en toen ben ik bij een kinesist geweest. Na de marathon van Londen is er een afspraak gemaakt met een sportdokter om een mogelijke blessure te onderzoeken.

Marathon van Aarschot als ultieme voorbereiding?

Ik had al eens traag een marathon gelopen tijden de voorbereidingsperiode in maart. Op de marathon van Aarschot op 14 april liep ik daarna mijn beste tijd op de marathon tot dan toe (3u48’) en won ik ook de wedstrijd bij de dames. Mijn jaar kon dan al niet meer stuk. 2 dagen na deze marathon begon ik te trainen voor Londen maar kreeg last van mijn linkerbeen en heup. Een marathon als voorbereiding van een andere marathon is zeker niet nodig. In de meeste schema’s moet je maar max. 35 km lopen als lange duurloop. Als je het aankan, kan dit wel nuttig zijn maar dan alleen als je de trainingsmarathon traag loopt en minimaal 3 weken voor de marathon wedstrijd. Na een snelle marathon is het wel beter om eerst wat te rusten en pas daarna opnieuw trainen.Toppers zoals Koen Naert lopen ook maar maximaal 2 marathons per jaar..

Voltijds blijven werken?

Sinds 1 februari werk ik 4/5 waardoor ik meer tijd heb om naast het trainen het huishouden te doen (want dat werd tot dan toe soms een beetje verwaarloosd).

Voeding aanpassen?

Ik let er best wel op dat ik gezonde voeding eet. Veel groenten en fruit. Voor de training eet ik meestal een banaan en drink ik chocomelk. Na de training neem ik eerst een chocomelk of recovery shake en eet ik vooral eiwitten. ’s Avonds wordt er al dikwijls een omeletje gebakken na de training, gevolgd door Griekse yoghurt wat ook veel eiwitten bevat. Ik let ook op mijn gewicht omdat elke kilo die er te veel aan is, extra ballast is om mee te sleuren tijdens een marathon.

Hilde Dosogne marathon London

Wanneer reisde je af?

Op zaterdagmorgen vertrokken we met 10 lopers, coach Stefaan Engels en een aantal supporters met de Eurostar vanuit Brussel Zuid. De rit Londen-Brussel duurt een 2-tal uurtjes.

Verkenning parcours?

Op zaterdag zijn we met de bus van het station St.Pancras naar de Expo gegaan om onze startnummers af te halen. Terwijl we naar de Expo reden, hebben we stukken van het parcours gezien (te herkennen aan de blauwe lijn op de straat). Als je deze lijn volgt tijdens de marathon heb je een exacte afstand van 42.195 km gelopen. Na het afhalen van de nummers, zijn we met de bus naar het hotel gereden, hebben ingecheckt en daarna hebben we tot aan de finishzone bij Trafalgar Square gewandeld.

Hilde Dosogne marathon London

Training daar nog ook?

Op zaterdag stond er volgens mijn schema nog 20 min. aan hoge hartslag op het programma maar ik heb niet gelopen. Ik had al 15.000 stappen op de teller door het bezoek aan de expo en de verkenning van de finishzone. Die extra kilometers zouden wat teveel zijn. De dag voor de marathon is het beter om zoveel mogelijk uit te rusten.

Wie ging mee en liep ook mee?

We waren met 10 lopers (waaronder ook mijn echtgenoot Bruno Van der Jeugt die een persoonlijk record liep van 3u33’), Club 365 coach Stefaan Engels en een aantal supporters.

Bevoorrading?

De organisatie zelf zorgde voor de bevoorrading. Dit was uitstekend georganiseerd met bijna elke mijl (1.6km) bevoorrading in flesjes water, energie gels of sportdrank. Maar ik heb ook altijd zelf energie gels en wat water mee in een rugzak.

Ambities?

Mijn ambities voor Londen waren genieten en uitlopen omdat het bij die grote marathons vaak moeilijk is om je tempo te lopen in de massa (alhoewel het in Londen uiteindelijk wel goed meeviel). Daarom had ik er ook voor gekozen om 2 weken voordien in Aarschot een goede tijd te proberen behalen en dat was ook gelukt (3u48’) en een verbetering van mijn vorige tijd met 5 minuten. Door pijn in mijn linkerbeen tijdens de marathon van Londen was er echter niet veel te genieten. Ik ben wel heel blij dat ik niet heb opgegeven en op karakter heb kunnen uitlopen.

Hoe ziet het ontbijt eruit net voor de wedstrijd?

Ik eet normaal gezien altijd 2 pannenkoeken en drink chocomelk rond 6 uur. Eén uur voor de start eet ik nog een banaan met chocomelk. In het hotel waar we verbleven waren er geen pannenkoeken of bananen en ik heb dan maar 2 croissants gegeten. Om 9 uur heb ik nog een rijsttaartje gegeten dat we zelf hadden meegebracht, terwijl we zaten te wachten in een tent aan de startzone.

Het was een grijze, druilerige en winderige dag en ook vrij koud, 14 à 15 graden. In de startzone had ik een oude trui aan die ik zou weggooien bij vertrek en dat was nodig. Tijdens het lopen had ik niet koud. Dit is voor mij een ideale marathon temperatuur. Er waren meer dan 40.000 deelnemers die vertrokken in 3 verschillende startzones in Greenwich Park; blauw, rood en geel. Wij zaten in de blauwe zone. Elke zone was onderverdeeld in “waves” volgens de verschillende snelheden, waarbij de snelste eerst mochten vertrekken. Terwijl mijn man Bruno en zijn vriend Jan De Kesel in zone 1 zouden starten, zat ik in zone 4 (van de 8). Na het startschot om 10 uur waarbij toppers zoals Bashir Abdi en Eliud Kipchoge eerst mogen starten, moesten de andere lopers dus nog even aanschuiven totdat we aan de startlijn kwamen. Na enkele kilometers kwamen de deelnemers van de blauwe, gele en rode lopers samen maar dat gaf geen aanleiding tot opstoppingen.

Hilde Dosogne marathon London

Het parcours gaat in het begin wat naar beneden omdat Greenwich Park hoger gelegen is. Daarna kan je het niet echt vlak noemen omdat er verschillende licht hellende stukken en vals plat in zitten. Je loopt een groot deel in de buitenwijken van Londen wat niet echt interessant is, maar er zitten fantastische highlights tussen, zoals de Cutty Sark, een driemaster gebouwd in 1869, de Tower Bridge en op het einde Buckingham Palace. Het publiek was laaiend enthousiast, wat zeker heeft geholpen om door te zetten. Iemand bij de bevoorrading bood “gin & tonic?” aan (terwijl het water was natuurlijk).

Op deze marathon wordt heel veel gelopen voor charity. Bijna elke deelnemer had wel een T-shirt aan waarop stond voor welk goed doel ze liepen. Er waren ook veel deelnemers verkleed. Ik heb o.a. de Eiffeltoren en een neushoorn zien lopen. Dit is ook een marathon voor iedereen; jong en ouder, snel en traag, licht en zwaar. De laatste eindtijd is 7.30 uur wat zeer ruim is. De tragere lopers kunnen gerust ook wat wandelen. Elke finisher is een winnaar en wordt gerespecteerd. Er stonden veel hulpverleners langs de weg die me regelmatig vroeger of ik wel ok was toen ik weer aan het stretchen was. (door dat vele opzij gaan van het parcours om te stretchen had ik uiteindelijk 44 km gelopen volgens mijn horloge). Ik heb meerdere keren gedacht om te stoppen vanwege de pijn maar heb toch doorgezet omdat de coach had gezegd: “Starten is finishen” en ik ben heel blij dat ik dat ook heb gedaan want ik zou het mezelf nooit vergeven hebben. Voor deze medaille heb ik zwaar moeten afzien en dus dubbel en dik verdiend. Ik heb ook wel bijgeleerd dat het beter is om niet te starten als je moet vertrekken met pijn. Blijkbaar ben ik zelfs live op de BBC geweest.

Vooruitblik na London

Er staat nog veel op het programma: de Great Breweries marathon op 12 mei, de kustlijn aflopen met loopcoach Bart op 31 mei, dat is 75 km van De Panne naar Knokke. Verder ben ik ook ingeschreven voor de stadsloop van Gent op 19 mei (5 km) via mijn sponsor Trakks. De maanden nadien ben ik ingeschreven voor een aantal trails in de Ardennen: in juni 50 km op de Epic trail, in juli de La Chouffe trail (68 km) en in augustus de trail des Fantomes (70 km op zaterdag en 27 km op zondag). De wedstrijden in mei en juni zijn echter onder voorbehoud.

We wensen Hilde en haar man Bruno nog heel veel loopplezier en kunnen alleen maar stil staan bij zo veel sportiviteit en onze wandelschoenen aantrekken.

Scroll naar boven