Midweek De Haan aan Zee

Het was geen echt warm stebiel strandweer en weinigen waagden zich in volle zee. Toch was het aangenaam toeven bij fiets- en wandeltochten en een gezellig terrasje of restaurant.

De Haan (Coq sur Mer) telt bijna 13.000 inwoners verdeeld over De Haan, Wenduine, Klemskerke, Vosseslag, Harendijke en Vlissegem. N-VA en Vooruit besturen hier samen. In tegenstelling tot de andere badplaatsen aan onze kust is hoogbouw van meer dan 5 verdiepingen in De Haan-Centrum verboden. De “concessie” is opgenomen op de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

Zie ook https://www.visitdehaan.be/ en https://www.dehaan.be/

Astoria Hotel De Haan

We namen onze intrek in hotel Astoria. Het is een riant gebouw met 65 kamers in Belle Epoque stijl met een imposante hal en bar, die uitgeeft op het zonnig terras en tuin.

We kennen De Haan van vakantiepark ‘Center Parcs’. Koen Crucke en Marva wonen er ook en Albert Einstein verbleef er in 1933 van maart tot september. Op verzoek van vriendin Elsa en de Belgische koninklijke familie – met wie Einstein bevriend was – bewaakten twee rijkswachters permanent de beroemde natuurkundige en zijn entourage. Hij ontmoette er James Ensor en Alfons Blomme. Uiteindelijk vluchtte hij naar Engeland. Om Engelse toeristen te trekken liet koning Leopold II begin 20ste eeuw de Koninklijke Golf Club Oostende aanleggen.

duinenlandschap de haan

Fietsen en wandelen, cultuur snuiven met Beaufort, ook pootjebaden en zandkasteeltjes bouwen stonden op onze vakantieagenda Ook culinair trokken we er op uit.

tramstation de haan

tramstation de haan coq sur mer

De Haan is vooral bekend door zijn gerestaureerd tramstation waar de dienst toerisme is gehuisvest. Heel veel prachtige villa’s van de interbellumperiode en Art Deco zijn bewaard gebleven en appartementsblokken zijn zeldzame schandvlekken. Op de dijk van Wenduine (wel hoogbouw) en De Haan ook beelden in brons en steen van bekende kunstenaars.

duinen de haan wenduine

Tussenin alleen duinen en bos waar ook dieren grazen en die ook deels toegankelijk zijn voor wandelaars.

Beaufort 21 Wenduine

De kunsttriënnale Beaufort 21 kan je in Wenduien genieten met 2 van de 20 beelden die over de kustlijn verspreid staan in 10 gemeenten.  www.beaufort21.be

Culinair was Markt XI vlak in het centrum de absolute topper. Met 16/20 in de Gault Millaugids mocht hij niet op ons lijstje ontbreken. Ook de Michelingids is vol lof, al mag die ster er snel komen. Reserveren (zoals overal trouwens) is de boodschap.

“Benny en Katrijn zijn een koppel met ambitie. Dat voelt u zodra u hun huiskamerrestaurant binnenstapt. De vrolijke patronne staat altijd klaar voor haar gasten en zorgt voor gepaste wijnassociaties, de chef pakt uit met moderne gerechten die het verschil maken met hun fraîcheur en finesse. Dit is nu al een vaste waarde!”

Wie met de kinderen of kleinkinderen de voeten onder tafel wil schuiven, is Panamee op de zeedijk een echt familierestaurant, verzorgd en (budget)vriendelijk. https://www.paname.be/

Wie een ietsje meer wil, kan terecht in Casanova ook op de zeedijk. Een lunch kost er 28 euro. https://www.casanova-dehaan.com/nl/

Het werden heerlijk dagen in aangenaam gezelschap op een rustiger kustplekje dat nog de sfeer van bijna 100 jaar geleden uitademt en authentiek is ook wat natuur betreft.

Scroll naar boven