Morgen zijn de buren aan zet.

Zegt een “Dag van de Buren” iets over wat we als gemeenschap kwijt zijn? Met een initiatief als “Samen thuis in de Zaffelaars buurt” probeert Buurthuis ’t Vaardeken het sociaal weefsel te herstellen.

Samen een kijkje nemen in de moestuin, iets lekkers naar een buur brengen of een praatje maken, meehelpen met een kleine taak. Het zijn maar enkele suggesties die ons worden aangereikt. Dingen die een paar decennia evident leken, maar nu spotlights nodig hebben. 

In een tijd waarin vooruitgang synoniem is met verandering en groei, is het belangrijk om de betekenis van kleine, lokale gemeenschappen niet uit het oog te verliezen.

Buurtschappen mogen dan misschien minder mensen samen krijgen dan wijk- en pensenkermissen, hun bijdrage aan het weefsel van onze samenleving is eveneens groots en onmiskenbaar.

De traditionele hechte gemeenschappen die buurtschappen kenmerkten, zijn in veel gevallen vervangen door meer geïndividualiseerde samenlevingen. Mensen zijn minder afhankelijk van hun directe buren voor sociale interactie en ondersteuning, waardoor de binding met elkaar verzwakt.

Door en voor buurtbewoners

Als antennepunt van LDC ’t Fazantenhof wil het Buurthuis ’t Vaardeken in de KPJ Triestlaan 4 in Zaffelare de oude gemeenschapszin nieuw leven inblazen. Een mooi initiatief als remedie tegen de verzuring, maar eveneens op zijn plaats in tijden waarin eenzaamheid en de kwalijke gevolgen hiervan opduiken in de media. Iedereen van harte welkom, lezen we op de flyer. Via de programmabrochure ’t Fazantenhof krijg je al enig zicht op wat er leeft onder de Zaffelaarse kerktoren.

Contact: zorgzamebuurt@exalta.be of an.veillaird@exalta.be Tel: 09 3555011

Scroll naar boven