Music on Sundays – “Wade in the water”

Het lied “Wade in the water” vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten tijdens de periode van de afschaffing van de slavernij in de 19de eeuw. Op dat moment is het een typische “spiritual” ook wel een gospelnummer genoemd. Gospel is een kenmerkend genre voor Christenen met Afrikaanse roots. Gospel is dan ook bijzonder ritmisch.

“Wade in the water” verwijst naar “De uittocht uit Egypte”, een bijbelverhaal in het Oude Testament. waarin de Israëlitische slaven wegvluchten uit Egypte op weg naar het Beloofde Land. Dat maakt dit nummer meteen ook pijnlijk actueel want diezelfde Israëlieten maken momenteel een puinhoop van hun Beloofde Land.

Het nummer wordt voor het eerst bekend  in de periode tussen 1871 en 1878 door de “Fisk Jubilee Singers”, een Afro-Amerikaanse A capella groep die ontstaat als studentenkoor op de universiteit van Nashville. Zij brengen spirituals voor publiek om geld op te halen ten voordele van hun universiteit die in financiële problemen zit. Wegens de grote populariteit van deze a capella band brengt Work Jr. in 1901 een boek uit samen met zijn broer “New Jubilee Songs as Sung by the Fisk Jubilee Singers” .
Wanneer Work Jr. in 1925 sterft, brengt Paramount Records dit nummer voor het eerst uit op plaat om Work Jr. te eren. Het zijn “The Sunset Four Jubilee Singers” die de opname mogen maken.

Ondertussen zijn we bijna 100 jaar later en werden er reeds tientallen versies van dit nummer uitgebracht, gaande van gospel tot jazz. Je zou gerust kunnen stellen dat er voor elk wat wils op de markt is wat “Wade in the water” betreft.

Zoek dus gerust de versie uit die jou het meest ligt en geniet van “Wade in the water”

"Wade in the water" – Fisk Jubilee Singers

 

"Wade in the water" – Jazz Vespers

 

 

 

"Wade in the water" – Eva Cassidy

 

"Wade in the water" – Sarah Bøhn

 

"Wade in the water" – The Petersens (Live)

 

 

 

 

Scroll naar boven