Muziekschool schittert met Bella Ciao en vernieuwde website

De muziekschool van Lochristi heeft sinds kort een nieuwe website.  De jaarlijkse instrumentenvoorstelling gebeurt deze keer ook online, o.m. met een filmpje met een opname van Bella Ciao.

Bella Ciao

Ronduit schitterend!” Dat was het eerste wat in ons opkwam tijdens het bekijken van het pareltje dat de muziekschool van Lochristi gisteren op de sociale media postte.
Simon Neyt stelde een “digitaal orkest “samen dat – elk vanuit zijn eigen kot – “Bella Ciao” in een arrangement van Obe Vermeulen inblikte. Niet zomaar een arrangement, want Obe verwerkte er tal verwijzingen naar gekende klassieke stukken in. Aandachtige kijkers zullen ook de hand van Shrek zien opduiken.

Obe Vermeulen

Obe zorgde niet enkel voor het arrangement en de regie, hij verwerkte ook alle filmpjes en maakte er een erg dynamisch geheel van, doorspekt met tal van effecten. Maar we laten hem zelf het verhaal doen.

“Tijdens de lockdown zijn er heel wat bands, orkesten en koren die online – ieder vanuit zijn eigen kot – iets opgenomen hebben. Het houdt ons – als muzikant – bezig en het is voor ons publiek leuk om ons zo te kunnen blijven volgen. We deden dit al met Bluesy Muloosy en bij Brass Party. En nu dus ook met de muziekschool.”

“We wilden een erg toegankelijk nummer opnemen dat een groot publiek zou aanspreken. Daarom kozen we voor Bella Ciao. Een bevrijdingslied dat sinds de serie “Casa de papel” terug erg populair is. Ik verwerkte ook andere muziek in dit arrangement. Zo hoor je in het middendeel “Cossack Wedding Dance”, een werk van Peter Graham. Maar er zijn nog andere kleine citaten van klassieke nummers: o.m. “De Hongaarse dans” van Brahms, “De barbier van Sevilla” van Rossini, “Het zwanenmeer” van Tsjaikovski en de 5de symfonie van Beethoven.”

“Simon zorgde voor een digitaal orkest bestaande uit 20 muzikanten en 3 zangers. Alle deelnemers kregen hun persoonlijke partituur, een opname en een clicktrack (metronoom). Iedereen filmde zichzelf en stuurde zijn opname door. We zorgden ervoor om zoveel mogelijk muziekinstrumenten aan bod te laten komen. Het werd een beetje onze “online-muziekinstrumentenvoorstelling”. “

“Ik kreeg alle opnames toegestuurd en ging ermee aan de slag. Het mixen van het geluid was geen gemakkelijke opdracht, zeker niet voor een 20-koppig orkest. Daarna plaatste ik de beelden bij de opname. Ook hier was het de bedoeling dat elk instrument eens in beeld kwam. De vele lay-out wisselingen zorgen voor het dynamische filmpje, waardoor het niet saai wordt om er 4 minuten naar te kijken.

Proficiat Obe, Proficiat muziekschool Lochristi.

De nieuwe website

Helemaal op het einde een verwijzing naar de nieuwe website van de muziekschool (https://www.tijdvoormuziek.eu). Deze wordt op dit moment verder aangepast aan de huidige situatie t.g.v.  de corona-maatregelen. Een aantal evenementen die de muziekschool jaarlijks organiseert kunnen immers niet plaatsvinden. En dus zocht men een digitale oplossing door de website aan te passen.

Ter vervanging van de traditionele instrumentenvoorstelling kreeg de website een nieuwe sectie “Kies jouw instrument”. Daar vind je nu voor elk instrument een fiche met heel wat nuttige informatie en enkele leuke filmpjes.

In plaats van de traditionele leerlingenconcerten kwam er een sectie Muziek door leerlingen, met filmpjes die thuis opgenomen werden en waarin de muziekstudenten het beste van zichzelf geven.

Een aantal van de leerkrachten lieten zich ook niet onbetuigd. Zij stellen zichzelf (muzikaal) voor in leuke video’s en posten uitdagingen voor de leerlingen. Die filmpjes vind je onder Muziek door leerkrachten”.

Tot slot, onder de rubriek “Ontdek meer” vind je dan beelden en foto’s van alle leuke evenementen van de muziekschool. Voorop uiteraard van de musical “Shrek”, maar ook het muziekkamp, het jongerenkoor SK’Bam! en het musicalkamp kregen een plaatsje.

Vlug surfen naar de website https://www.tijdvoormuziek.eu .

Scroll naar boven