Na de wolf en de bever is er ook nog de wasbeer

Nu de media bol staan over de terugkeer van de wolf in België, is het misschien het moment om het even over een andere immigrant te hebben, namelijk: de wasbeer.

 

Bij onze oosterburen marcheert deze sympathiek uitziende exoot in steeds groter aantal voorwaarts. Een brede schatting gewaagt van een bestand tussen de 300.000 en 1 miljoen van deze verstandige beestjes.

Ook in ons land duiken ze op, evenals in Nederland, Luxemburg en Oost-Frankrijk. In Vlaanderen is hun aanwezigheid slechts sporadisch waargenomen. Daar waar ze frequent voorkomen, worden ze niet graag gezien. Ze vergrijpen zich aan zowat alles wat verteerbaar is, ploegen hovingen om en vernielen isolatie op zolders.

Bovendien kunnen ze drager zijn van spoelwormen die hersenschade kunnen veroorzaken bij kinderen. Dat zullen de in Duitsland gekazerneerde Amerikaanse militairen wel niet vermoed hebben toen zij de wasbeer als regimentsmascotte vereerden en hem dan maar vrijlieten toen hun eenheid naar huis terugkeerde of naar Vietnam vertrok.

Scroll naar boven