Naai- en strijkatelier in Schoolstraat sluit

Het naai- en strijkatelier sluit vanaf 1 november de deuren. Dit besliste de gemeenteraad van Lochristi maandagavond tijdens de bespreking van de OCMW-agenda.

De dienstverlening van het naai- en strijkatelier (NSA) is opgestart in oktober 2002 met middelen uit het Sociaal Impulsfonds net zoals de klusjes- en woondienst. Bij het NSA lag de nadruk om werkervaring aan werkzoekenden aan te bieden met als doel hun kansen op tewerkstelling in het reguliere arbeidscircuit te vergroten.

Nu het fusietraject volop loopt wordt elke dienstverlening kritisch bekeken. Wachtebeke beschikt niet over dergelijke dienstverlening en nu een van de vaste medewerkers van het NSA met pensioen gaat is het voor het gemeentebestuur opportuun het NSA op 1 november te sluiten.

“Het naai en strijkatelier is al jaren verlieslatend en de doelstelling van opbouwen van werkervaring is ondertussen achterhaald aangezien de vaste staf in dienst blijft”, argumenteerde Patrick Maes. “Uit onderzoek blijkt dat het een sociaal tarief zelden tot nooit wordt gebruikt en in Lochristi zijn er verschillende strijkateliers, thuisstrijkdiensten en naaiateliers bijgekomen”.

De gemeenteraad besliste dan ook dat de dienstverlening van het naai- en strijkatelier op 31 oktober  definitief de deuren sluit en de 2 halftijdse polyvalent medewerksters worden herplaatst naar een vacante betrekking bij het OCMW of de gemeente Lochristi.

Naai- en strijkatelier Lochristi

De CD&V ging bij monde van Dirk Van Nieuwerburgh akkoord met de opgesomde motivering. “We hopen op een goede alternatieve tewerkstelling voor de overblijvende werknemers”. Van Nieuwerburgh vroeg zich verder nog af wat er met de vrijgekomen ruimte zal gebeuren.

Ook N-VA ging akkoord met de sluiting. “De werkelijke reden is dat dit een zware verliespost is, die ook aangeboden wordt door andere spelers op de markt”, zei Ivan Lybaert.

Groen/Vooruit had toch enkele bedenkingen. “Wij stellen op basis van de cijfers vast dat het aantal te verwerken stuks en ook de inkomsten elk jaar stijgen. Het gaat hier toch om een dienstverlening. Momenteel zijn er te weinig werkplaatsen in Lochristi voor sociale tewerkstelling, arbeidservaring opdoen, stepstones naar de reguliere arbeidsmarkt voor een kwetsbare doelgroep. Het naai- en strijkatelier biedt hiervoor mogelijkheden en willen we zeker als opportuniteit aanhouden”.

Schepen Patrick Maes bevestigde dat de vrijgekomen ruimte voorlopig wordt behouden, mogelijks voor de voedselverdeling. Een beslissing hierover volgt later.

 

Scroll naar boven