Nieuws uit de gemeentescholen

De gemeentelijke commissie onderwijs kwam recent samen. We sprokkelden nieuws over het aantal leerlingen in Beervelde en Lochristi, het effect van fusies en de aanleg van een groene of klimaatgezonde speelplaats.

Aantallen

In 2024 liepen 528 kinderen school in Lochristi en dat was het laagste cijfer in de afgelopen 10 jaar. In 2015 waren er liefst 722. Met 182 kleuters kruipt men uit het dal. Twee jaar geleden waren er dat 173 en liefst 286 in 2014.

In Beervelde telde men 150 kinderen in de lagere afdeling en dat was nooit zo hoog. In 2013 waren er dat amper 85. De kleuterafdeling zit over zijn hoogtepunt met 74 kindjes. In 2018 liepen 86 peuters en kleuters daar school en we moeten al teruggaan naar 2015 om beneden 80 te gaan.

Groene speelplaats

Het is nu reeds 4 jaar dat de herinrichting wordt aangekondigd en nog steeds is er niets veranderd. Eind maart zou de adaptatie worden gestart maar alleen op de kleine speelplaats in de Schoolstraat. Budget en toekomstplannen spelen mee in het feit dat de grote speelplek in de Koning Boudewijnlaan niet echt aangepakt wordt.

Tijdens de paasvakantie worden de tegels gewipt. Later wordt een nieuwe omheining geplaatst en sloopt men de muren. Ook het binnen tuintje van de Muziekacademie wordt aangepakt en ingericht als buitenklas en rustplek. Nu spelen de kinderen van het eerste leerjaar hier soms en dat zal niet meer mogelijk zijn tot 1 september 2024, wanneer deze werken afgerond zijn. Het oudercomité zou ook een helpende hand toesteken.

Scholengemeenschap

Nog tot eind augustus 2026 bestaat de scholengemeenschap Reinaert uit de gemeentelijke scholen van Melle, Destelbergen, Lochristi, Heusden en Moerbeke. Directeur-coördinator Charles Dheere gaf verduidelijkingen over wat fusies eventueel kunnen teweegbrengen naar leerlingenaantallen en uiteraard ook naar tewerkstelling van leerkrachten.

Moerbeke dat op 1/1/2025 fuseert met Lokeren zal wellicht ook wat onderwijs naar Lokeren kijken en in deze scholengroep worden opgenomen. In Wachtebeke is er geen gemeentelijk onderwijs. Reinaert zal proberen Merelbeke op te nemen in hun groep nu Melle samengaat met Merelbeke in een fusie.

Scroll naar boven