100 jaar Beervelde

Dit jaar wil men in Beervelde vieren. Pas in 1921 werd dit dorp een gemeente om in 1976 of 55 jaar later alweer op te gaan in de fusie met Lochristi. De FB-pagina werd opgezet door Danny Sey en vind je via https://www.facebook.com/groups/beervelde100jaar. Iedereen kan eraan meewerken.

Er werd ook een website gelanceeerd www.beervelde100.be en contact kan via info@beervelde100.be 

Tot 1921 was Beervelde een gehucht van Destelbergen maar bestond het wel als zelfstandige parochie. Toen kreeg het een stuk Laarne, Kalken en Heusden bij. In 1991 telde men er 2.816 bewoners maar dat zijn er intussen heel wat meer geworden.

aardbeiprinses verkiezingen Beervelde

De naam zou afkomstig van het beren van de velden of van “bezevelden” (aardbeivelden). Deze teelt is thans alleen nog een hobbycultuur en de markt bijna folklore. Vroeger trok men naar het Koninklijk Paleis om er de eerste ‘airbezen’ aan te bieden.

oud gemeentehuis Beervelde

De Ledebeek is de natuurlijke grens met Lochristi en Zeveneken. ‘Berenvelt’ is de oudste vermelding en dateert van 1309. De Sint-Pietersabdij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en ontginning van de bossen en heide.

Veel lage lintbebouwing uit de 19de eeuw vind je nog in het dorp al komt ook daar stilaan verandering in. Het station is weer open maar het oude gebouw staat te verkommeren.

station NMBS Beervelde

De grote plataan (vrijheidsboom) in het dorp werd geplant naar aanleiding van de revolutie en onafhankelijkheid en staat op de lijst van roerend erfgoed.

Feestpaleis Beervelde

Verder zijn het intussen verkochte gemeentehuis, het Park, het deels afgebroken Feestpaleis (1926-2018) en het ‘Hof ter Poelen’ stille getuigen van dit rustig dorpje net naast de razernij van de E17. Door de aanleg van deze autosnelweg is er door zandwinning een surfclub (WVG-windsurfing) ontstaan waar veel watervogels huizen.

park kasteel Beervelde

De familie de Kerchove de Denterghem heeft al sinds de 19de eeuw een belangrijke rol gespeeld en de familie Renaud de Kerchove woont er nog steeds.

De “Tuindagen van Beervelde” is een prachtig evenement dat twee keer per jaar plaatsvindt in het kasteelpark maar vorig jaar moesten beide edities geannuleerd worden.

Ook Flanders Horse Event ging niet door. De CSI-jumping, die in de top 3 staat van de Belgische outdoor jumpings, brengt medaillewinnaars en grote kampioenen naar de gemeente.

Benieuwd alvast naar hoeveel roet Corona in het eten gooit en deze eeuweling perturbeert.

Scroll naar boven