“100 jaar Beervelde” breit mooi einde aan eeuwfeest

Het eeuwfeest van Beervelde was een succes op alle vlakken. Ook het financiële plaatje is positief. De winst vloeit terug naar de verenigingen die zich engageerden en 2 goede doelen krijgen een deel. Applaus voor de organisatoren en de initiatiefnemers. 

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

De viering van 100 jaar Beervelde werd over 2 weekends gespreid. Iets meer dan 400 deelnemers schoven aan tijdens het culinair eeuwfeest op zaterdag 5 september. Zo’n 1.000 Beerveldenaren en gasten kwamen op zondag 6 september naar de familiedag en daarvan bezocht zowat de helft de expositie “Kunst in het Koetshuis”. Die dag werd ook het winnende gedicht in de dorpskern onthuld, dat kon u zien in de reportage die AVS maakte. Op 25 en 26 september was er dan het tweede luik met daarin een terugblik op “Beervelde vroeger”. Naar schatting 1.300 bezoekers kwamen herinneringen ophalen op de retrofototentoonstelling en keerden terug in de tijd tijdens het filmfestival.

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

Dankwoord

Initiatiefnemer Danny Sey vatte het in zijn dankwoord op de website van het evenement als volgt samen: “Beervelde verbindt al 100 jaar zijn inwoners. Het is door die verbondenheid, die hier vandaag zo sterk aanwezig is, dat we met z’n allen dit feest hebben kunnen organiseren en beleven. Het is die verbondenheid die met dit feest wellicht nog wat intenser is geworden. Het is fijn om Beerveldenaar te zijn! Heel veel dank en waardering voor iedereen die aan dit feest heeft meegewerkt!”

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

Bijna 9.000 euro winst

Het Beervelds eeuwfeest was maar mogelijk dankzij heel wat gulle sponsors. Onmogelijk ze allemaal te vernoemen, maar hier toch enkele uitschieters. Dankzij Garage Verdonck en Bouwmaterialen De Wilde konden zo’n 1.000 Beerveldenaren genieten van een gratis receptie op de familiedag. Imalink was dan weer sponsor van de evenementen op zondag, ook Con-Struct deed “een ferme duit” in het zakje en Feestzaal Breughel sponsorde de retrotentoonstelling. Maar ook heel wat giften in natura zoals de “Beerveldse Gelukzak” of 1 jaar winkelen in Proxy Delhaize, grafisch bedrijf Coppens die al het drukwerk voor zijn rekening nam, en “last but not least” Markus Bundervoet die de steen voor het winnende gedicht schonk en de tekst gratis in het arduin kapte. Dankzij al die steun kan “100 jaar Beervelde” nu afsluiten met een erg mooie winst van 8.925,41 euro.

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

Aandeelhoudersvergadering

Eergisteren hielden de organisatoren wat ze zelf een “aandeelhoudersvergadering” noemden. Alle organisaties die zich geëngageerd hadden voor het welslagen van de festiviteiten mochten een delegatie sturen. Elk van die organisaties – niet enkel verenigingen, maar bijvoorbeeld ook scholen en oudercomités – kreeg één stem op de vergadering. Ze konden zo meebeslissen wat er met de winst van “100 jaar Beervelde” moet gebeuren. Ook alle losse medewerkers kregen – samen – één stem.

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

Winst vloeit terug naar verenigingen en 2 goede doelen

De organisatoren hadden vooraf samen een goed onderbouwd voorstel uitgewerkt met als leidraad: “We willen personen bedanken, onkosten vergoeden en organisaties belonen”. En dat voorstel werd op de aandeelhoudersvergadering zonder discussie aanvaard.
10% van de winst wordt verdeeld onder 2 goede doelen. De vrienden van Kasongo-Lunda en vzw MOK mogen zich dus verheugen over 450 euro.
9 organisaties die zich engageerden kunnen jaarlijks rekenen op een extraatje: 200 euro steun in het eerste jaar en nadien 100 euro/jaar. Voor de publieke evenementen die zij organiseren kunnen ze in toekomst dan ook nog een bijkomende premie aanvragen: 200 euro voor grotere manifestaties en de helft voor kleine evenementen. En dit alles zolang er geld in het laatje van “100 jaar Beervelde” zit.

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

Feestjaar nog niet afgelopen

Maar het feestjaar is nog niet helemaal voorbij. Binnenkort worden de nodige afspraken gemaakt met graaf Renaud voor “Raveel in het Kasteel”. Beerveldenaren zullen dan in groepjes van 8 personen kunnen deelnemen aan gegidste rondleidingen in de kelders van de villa en de gerestaureerde muurschilderingen van Raveel kunnen bewonderen.

De retrotentoonstelling wordt op dit moment gedigitaliseerd en zal binnenkort op de website van de organisatie (https://www.beervelde100.be/) geplaatst worden.

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

Het vers waarmee Veerle Van Theemsche de gedichtenwedstrijd won, is vereeuwigd in het Beervelds voetpad. Maar ook de inzending van de beide andere finalisten krijgen nog een plaatjes in de dorpskern. En tot slot, de fotografen van “Kunst in het Koetshuis” schenken een aantal afdrukken van hun foto’s waarmee zaal Sfeervelde zal opgefleurd worden.

100 Jaar Beervelde - Slot - © Bennie Vanderpiete

Applaus

Net op het moment dat Danny Sey de “aandeelhoudersvergadering” wou afsluiten, nam een van de aanwezigen het woord: “Er zijn hier al zoveel pluimpjes verdeeld voor de verenigingen. Maar ik denk dat een groot applaus voor de organisatoren hier op zijn plaats is!”
Beervelde, een warme gemeente!

(Foto's © Bennie Vanderpiete, Annick Gentier, Lut Laureys)
 

Scroll naar boven