110 jaar oud vaandel Harmonie Sint-Cecilia gerestaureerd

Het 110 jaar oude vaandel van Harmonie Sint-Cecilia was 35 jaar zoek. Toen het teruggevonden werd besloot de harmonie om dit, met financiële hulp van de provincie Oost-Vlaanderen, te laten restaureren. Op 16 september volgt een academische zitting in de raadszaal van het gemeentehuis, waar het vaandel in toekomst zal te zien zijn.

Harmonie Sint-Cecilia en zijn vaandel(s)

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Zeveneken werd gesticht in 1806 en viert dit jaar dus zijn 210-jarig bestaan. Toen de harmonie in 1906 een eeuweling werd, lieten ze een heel erg mooi vaandel vervaardigen. Toen nog met het opschrift “Seveneeken” met vooraan een “S”. Een vaandel heel erg mooi, maar ook zeer zwaar om dragen. Daarom besloot men in 1981 een nieuw, maar vooral lichter exemplaar, te laten maken. Ook dit vaandel vermeldde de plaatsnaam “Zeveneken”, echter al volgens de nieuwe spelling met “Z” vooraan. Dit nieuwe vaandel hangt nog steeds in de raadszaal van het oude gemeentehuis van Zeveneken, waar de harmonie geregeld repeteert.
Het oude, originele vaandel, raakte in de vergeethoek en uiteindelijk wist niemand nog waar het was. Tot Anita Van Laere, dochter van de vroegere schatbewaarder Roger van de harmonie, het ouderlijk huis moest leegmaken in Zeveneken. Daar vond ze op zolder – mooi ingepakt in bruin papier – het originele exemplaar en bezorgde het aan Frans Ongena, toenmalig voorzitter van Sint-Cecilia.
De harmonie besloot het nodige te doen voor een restauratie.

Financiering

Dergelijke restauratie kost een bom geld, meer dan de harmonie kon ophoesten. Dus werd er gezocht naar subsidies.

“ Het gaat hier om een zeer oude vereniging, nog steeds actief en ook bereid om zelf bij te dragen in de kosten. Het verhaal van het vaandel, dat na 35 jaren weer opduikt, is ook uniek. En de gemeente Lochristi zal het vaandel tentoonstellen in de raadszaal van het gemeentehuis, waar het voor iedereen zichtbaar zal zijn. Vier redenen waarom de provincie bereid was om substantieel bij te dragen in de kosten voor de restauratie” licht Ignace Van Driessche van de Dienst Erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen toe.
In de raadszaal zal het vaandel te zien zijn in een speciale kast die het pronkstuk beschermt tegen aanraking, stof, ongedierte en vochtigheid. Het hele project kostte zo’n 7.000 euro en de provincie betaalde meer dan de helft. Tot tweemaal toe werd een subsidiëringsaanvraag ingediend bij de Erfgoedcel Viersprong. Hun regelgeving stond echter een bijdrage in de weg.

“ Geen restauratie, maar conservatie ”

Voor de restauratie deed men beroep, op zelfstandig textielrestauratrice Kenny Damian uit Dendermonde.

“ Het vaandel van St.- Cecilia was echt wel van hoogwaardige kwaliteit, zeker als men bedenkt dat het uit de beginjaren van de 20ste eeuw stamt. Men merkt dat bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de stoffen, de opbouw van het vaandel met een voering en ook de afwerking van het borduurwerk. Bovendien is er onderaan nog steeds de vermelding van het atelier (H. Van Severen-Ente uit St.-Niklaas). Het vaandel was, ingepakt in bruin papier op een donkere zolder, gedurende de voorbije 35 jaren eigenlijk goed beschermd. Daardoor bevond het zich in een redelijke toestand. Bij dergelijke stukken doen we een conservatie, geen restauratie. Het rode fluweel is wat vervaald en blijft daardoor iets bruiner van kleur. Alle losse delen werden hersteld en mooi bevestigd. Maar wat weg is, werd niet terug gerestaureerd. Het vaandel werd nu bevestigd op een houten structuur en moet dus niet meer zijn eigen gewicht torsen.
Het leuke bij dergelijke conservaties is dat er achter het verhaal mensen zitten die nog actief bezig zijn. Heel anders dan bijvoorbeeld restauraties ten voordele van een museum. Het nam ongeveer anderhalve maand in beslag” aldus Kenny Damian.

Officiële overdracht op 16 september

Op 16 september volgt dan de officiële overdracht van het vaandel aan het gemeentebestuur. Een aantal leden van de harmonie zullen de gasten vanaf 18.30 uur muzikaal onthalen. Om 19 uur begint de academische zitting in de raadszaal van het gemeentehuis van Lochristi met de overdracht en onthulling van het vaandel. Gastspreker is Alexander Vercamer, eerste gedeputeerde van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Om 20 uur volgt dan de receptie. Ultra Vioolet zorgt voor de muzikale omkadering.

Sint-Cecilia: oproep voor nieuwe (jonge) leden

Harmonie Sint-Cecilia telt op dit moment nog 24 leden. Onder hen slechts een drietal jongeren.

“De geringe instroom vormt echt wel een probleem” aldus Raf Cosyns en Daniel de Knijf van de harmonie. “We hebben echt nood aan een aantal nieuwe, jonge, leden binnen onze harmonie. Ze moeten enkel zin hebben om te beginnen. Een instrument kunnen ze hier in bruikleen of op afbetaling krijgen. Wij onderrichten ze dan en leren hen spelen.”

Lochristinaar.com kreeg van de restauratrice alvast enkel foto’s van het vaandel ter beschikking. Maar laat dit u er niet van weerhouden om het eindresultaat te gaan bewonderen in de raadszaal van het gemeentehuis.
Meer informatie over de werkzaamheden van Kenny Damian vindt u op http://www.kennydamian.be

 

Scroll naar boven