1.150 Beerveldse fans zien WK-droom uiteenspatten

Bennie
0 reactie(s)
Beervelde voetbalt WK halve finale 2018

© Bennie Vanderpiete

Gisteren speelden onze Rode Duivels op het WK voetbal hun halve finale. Frankrijk was de laatste grote hindernis die hun droom in de weg stond: wereldkampioen worden. Maar die droom spatte gisterenavond uiteen.

Mooie opkomst voor “Beervelde Voetbalt”

Voor het eerst tijdens dit WK was er in ons land geen zomers weer als de Rode Duivels speelden.
Integendeel, we beleefden een kille dag met zware wolken aan de hemel en ’s avonds wat gemiezer.
Het zou een voorbode blijken.
Nochtans begon de avond goed. Zo’n 1.150 fans, waaronder 75 vips, zakten af naar domein d’Heyboght. Veel volk en een erg leuk sfeertje, ondanks het weer. Niet verwonderlijk want onze Rode Duivels konden, nadat ze Brazilië uit het tornooi geknikkerd hadden, geschiedenis schrijven. We waren misschien wel op weg naar een wereldtitel!

Veel goede wil, geen doelpunten

Aan Belgische zijde besefte men heel goed dat het tegen de Fransen een heel andere wedstrijd zou worden dan tegen de Brazilianen. Maar Roberto Martinez had terug een plannetje klaar.
Doordat Meunier geschorst was, moest er gesleuteld worden aan ons elftal. De bondscoach verraste en bracht Dembélé. Een opmerkelijk keuze die vragen opwierp.
Van bij het begin van de wedstrijd hadden de Rode Duivels het meeste balbezit en creëerden enkele kansen. Sporadisch en hoopvol applaus weerklonk bij de Beerveldse fans.
De Fransen plooiden terug en rekenden op hun snelle tegenaanvallen. De enkele keren dat ze voor doel kwamen, waren ze wel gevaarlijk. Maar de Belgen konden rekenen op een uitstekende Courtois. 0-0 bij de rust en de eerste helft had één zaak duidelijk gemaakt: het zou van details afhangen. Wie erin zou slagen (eerst) te scoren, zou wellicht de wedstrijd winnen.

Pauze

Tijdens de pauze mocht Fréderic Dupré - oud-speler van Sporting Lokeren, Standard luik en SV Zulte-Waregem - 2 voetballen met prijzen in het publiek trappen. Ook Proxy Delhaize Beervelde sponsorde een prijs en die bal trapte Jolien De Wilde in de menigte. En dan was het tijd om pintjes te gaan halen voor de tweede helft.

Koude douche in de 2de helft

En die tweede helft was nog maar goed begonnen toen de netten van Thibaut Courtois trilden. Op een hoekschop van de Fransen kwam Samuel Umtiti ingelopen. De kopbalsterke Fellaini liet zich aftroeven en onze doelman was kansloos. 40% van de doelpunten op dit WK kwamen voort uit een stilstaande fase.

Er bleven ons bijna 40 minuten en Martinez reageerde. Hij wisselde de bleke Dembélé voor Dries Mertens. Het leverde een aantal goede kansen op, maar de Fransen hadden het geluk aan hun zijde. Bovendien slopen er steeds meer slordigheden in het spel van de Rode Duivels. De passing werd onnauwkeuriger en de Fransen verdedigden stug. Ze vormden een compact geheel en gaven bijna geen ruimte weg.

Tien0 minuten voor tijd haalde Martinez dan Fellaini naar de kant, ten voordele van Carrasco en 5 minuten voor het einde mocht Michy Batshuayi nog opdraven. Wissels waarbij de fans toch de wenkbrauwen fronsten.
De Fransen begonnen nu moedwillig tijd te verspelen. Het leverde gele kaarten voor spelbederf op. Maar ze slaagden in hun opzet. Met erg defensief voetbal trokken ze het laken naar zich toe. Gemengde gevoelens in Beervelde na het affluiten; sommigen dropen af naar huis, anderen bleven nog een pintje drinken.

Zaterdag “de troosting”

De Rode Duivels wilden voetballen, de Fransen speelden schaak. Zij wonnen de wedstrijd, de Rode Duivels wonnen de harten. Maar de conclusie is dat ons nationaal elftal de afspraak met de geschiedenis miste en zaterdag om 16 uur de “kleine finale” speelt of de wedstrijd om de 3de en 4de plaats. Gaan ze er vol voor gaan of zal Martinez een aantal wisselspelers bedanken met een basisplaats? We horen het de komende dagen wel.

“Beervelde Voetbalt” was in elk geval een schot in de roos. Tot op het EK? Veel plezier met onze fotoreeks van de wedstrijd “Frankrijk-België”