120 duo-vuilnisbakken IDM op komst

Jean Marie
0 reactie(s)
duo vuilnisbakken IDM

Tekst - Foto JMDB

Na de lancering van de ‘nieuwe’ blauwe zak steeg het PMD-afval met 17% en die trend zet zich ook dit jaar door. Fost Plus stelt vast dat het gemiddelde inzamelrendement van die blauwe zak bijna 5 kg per inwoner hoger ligt dan het nationale gemiddelde, wat betekent dat we het hier goed doen.

IDM wil dit nu doortrekken naar het ‘buitenshuis sorteren’ en trekt mee aan de kar door zich in de 6 gemeentes te focussen op publieke ruimtes zoals markten, parken, speeltuinen en sportterreinen. Eerste testen geven aan dat 50% van het publiek afval zo kan gerecycleerd worden.

In 2018 en 2019 deed IDM al de eerste testen met ‘buitenshuis sorteren’ en werden er in Lokeren, Zele en Lochristi een aantal testlocaties voorzien van duo-vuilnisbakken. Ondertussen werden deze sites uitgebreid gemonitord en zijn de resultaten veelbelovend. Ongeveer 50% van het afval dat normaal in de gewone publieke vuilnisbak belandde, vond zijn weg naar de PMD-vuilnisbakken en kan hierdoor gerecycleerd worden. Een enorme winst voor het milieu.

IDM heeft daarom een subsidieproject ingediend bij OVAM en Fost Plus waardoor zij over een tijdspanne van 2 jaar, 21 parken of pleinen kunnen voorzien van sorteervuilnisbakken. In totaal worden er 120 duo-vuilnisbakken geplaatst. De eerste 31 sorteervuilnisbakken werden geplaatst.

Waar?

In een eerste fase werden nu 4 locaties voorzien van duo-vuilnisbakken. In Zelzate zijn dat  het Hoogbouwplein, Park Westkade en Vredekaai en in Lochristi de sportterreinen in de Bosdreef. In totaal werden hier 31 duo-vuilnisbakken geplaatst. In een volgende fase - na de zomer - volgen dan nog eens 17 locaties in de andere 4 IDM-gemeenten (Moerbeke, Wachtebeke, Lokeren en Zele) waar in totaal nog 94 duo-vuilnisbakken komen.

Sorteren zoals thuis blijft natuurlijk de boodschap en sluikstorten is nooit optie.