4 gratis workshops in aanloop naar het Kortfilmfestival

Noteer nu alvast zaterdag 16 oktober, want dan vindt terug het Lootse kortfilmfestival plaats. In aanloop naar de 2de editie van dit evenement, zorgt de cultuurraad voor 4 workshops. Drie daarvan hebben te maken met beeldverwerking en worden gegeven door de Lootse Filmclub. De vierde – tweedaagse – workshop geeft jongeren de kans om zelf een kortfilm te maken onder leiding van 2 professionele regisseurs.

“Maak zelf een kortfilm”

De tweedaagse workshop “Maak zelf een kortfilm” richt zich tot jongeren van 12 tot 18 jaar en wordt geleid door Pieter Goethals en Charlotte Zweers. Beide regisseurs waren destijds ook aanwezig op het eerste kortfilmfestival met een van hun producties.
De eerste dag (zaterdag 2 oktober) maken de jongeren niet enkel kennis met elkaar en de regisseurs, maar worden ze ook wegwijs gemaakt in diverse onderdelen van het filmvak. Alle deelnemers kunnen dan ook aangeven welke rol ze tijdens de tweede dag van de workshop willen opnemen: cameraman, acteur, zorgen voor de rekwisieten, enz.

Workshops Filmfestival Lochristinaar © Bennie Vanderpiete

Tijdens die tweede workshop dag (zaterdag 9 oktober) wordt de film ook effectief opgenomen, op een locatie in Lochristi. Achteraf monteren Pieter en Charlotte de opnames tot een kortfilm die op zaterdag 16 oktober tijdens de tweede editie van het kortfilmfestival in de cultuurzaal van Uyttenhove in première zal gaan.
De gratis workshops starten telkens om 10 uur in JC Lodejo en geïnteresseerden kunnen zich via volgende link inschrijven:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjOQeUkD1Ku0YqDt_m4nH1w2KokWJS4iBmSI-7S836r7W1OQ/viewform

Workshops Filmfestival Lochristinaar © Chris Murray

Lootse filmclub met 3 workshops

Ook  de Lootse filmclub draagt zijn steentje bij en organiseert maar liefst 3 gratis workshops die open staan voor filmliefhebbers van 8 tot 88 jaar.

“Workshop 1 – Digitaliseren van oude films” gaat door op woensdag 29 september. Hier zullen deelnemers aangeleerd krijgen hoe oude 8mm films, Super8 films of VHS of DV cassettes omgezet en bewaard kunnen worden als een digitaal videobestand. Zo kunnen die nadien een TV, computer of mediaplayer bekeken worden. Breng gerust uw oude filmrolletjes of videocassettes mee.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 15 personen.

Een week later, op woensdag 6 oktober, vindt “Workshop 2 – Videobewerking” plaats.
In deze workshop maakt men kennis met de basiselementen van een programma voor videomontage. Daarna leert men hoe met het opgenomen videomateriaal een mooi filmpje kan gemaakt worden: slechte videofragmenten worden weggesneden, en het filmpje wordt voorzien van foto’s, geluid, muziek, titels en commentaar. Het is aangewezen om voor deze workshop een laptop mee te brengen zodat tijdens de workshop het monteren in de praktijk toegepast kan worden. Ook hiervoor is het aantal plaatsen tot 15 beperkt.

Workshops Filmfestival Lochristinaar © Ryan Garry

Op woensdag 13 oktober ten slotte is er “Workshop 3 – Speciale effecten”. Die avond geeft men een demonstratie van speciale effecten in films door het gebruik van “green keying” en het “After Effects”. Na de uitleg worden enkele effecten in de praktijk uitgetest. De workshop is toegankelijk voor maximaal 10 deelnemers en die kunnen die avond zelf de held spelen in een spannende filmscène.

De 3 gratis workshops van de Lootse filmclub starten telkens om 19 uur, duren 2 uren en gaan door in het lokaal dienstencentrum Fazantenhof. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via deze link
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc2_N6uXTYb2-HdUnHWrEKhecga8Blcxwyi5Ottu_eACexdqg/viewform

Workshops Filmfestival Lochristinaar © Ryan Garry

Kortfilmfestival

Op initiatief van de cultuurraad vond op zondag 1 september 2019 de eerste editie van het Lootse kortfilmfestival plaats. Op zaterdag 16 oktober volgt de 2de editie met een nieuwe selectie kortfilms. De organisatie zorgt opnieuw voor een divers aanbod (documentaire, fictie, non-fictie) al dan niet met een duidelijke of subtiele link met Lochristi. Filmliefhebbers, of liefhebbers van sfeer en gezelligheid, kunnen die dag genieten van een avondvullend programma waarbij zowel beginnend talent als gevestigde waarden aan bod zullen komen met hun productie.

Charlotte De Bruyne, film- en theateractrice en ook cultuurlaureate 2020, zal de gastpresentatrice zijn. Met haar “keuze van Charlotte” zal ze haar favoriete kortfilms op u loslaten. Op die manier bepaalt de winnares van de juryprijs Cultuurlaureaat 2020 het grootste deel van de avond. Ook het resultaat van de workshops “Maak zelf een kortfilm”, zal die avond vertoond worden.

(Foto's © Bennie Vanderpiete en Unsplash: Jacob Owens, Chris Murray en Ryan Garry)

Scroll naar boven