5.400 bezoekers op eerste dag van “Sprookjes” Tuindagen

Bennie
1 reactie(s)
TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

Tekst en Titelfoto ©  Bennie Vanderpiete 

Na 2 jaar (corona-)pauze gingen gisteren de 63ste Tuindagen van Beervelde van start. 5.400 Tuin- en plantenliefhebbers genoten van het “Beervelds sprookje”. Lochristinaar geeft u 9 tips.

De ochtendmist hing gisteren nog tussen de bomen toen enkele honderden tuinliefhebbers al stonden aan te schuiven op het schuttersplein aan het Park van Beervelde.  De vorige uitgave van de Tuindagen dateerde al van oktober 2019. Net na de ingang stonden ook “prinses” Valerie Lavault en de kikkerprins om de eerste bezoekers te begroeten. Want het thema van deze 63ste editie is “Sprookjes”.

TuindagenOkt21-Tips- © Annick Gentier
Twee jaar pauze en het mooie weer zorgden voor zo’n 5.400 bezoekers op deze eerste dag. En dat is meer dan ooit voordien voor een herfsteditie. Het zorgde voor de nodige verkeersdrukte en zelfs files, o.m. op de afritten van de E17. In oktober 2018, “Reynaert” was toen het thema van de recordeditie, passeerden er op vrijdag 5.300 bezoekers aan de kassa.

Wij geven u vandaag 9 redenen en tips om morgen of zondag nog af te zakken naar de grootste tuinbeurs van het land.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete en Annick Gentier

Thema “Sprookjes”

Het centrale thema van deze 63ste editie is “Sprookjes”. Gravin Valerie Lavault kruipt het hele weekend in de huid van een prinses en verdeelt gouden balletjes aan bezoekers. Wie zich (misschien een beetje?) kleedt naar het centrale thema is al zeker van een balletje. Maar ook de kikkerprins - op stelten - dwaalt rond op de tuinbeurs. Het aantal standhouders dat écht creatief aan de slag ging met het thema is relatief beperkt.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

Maar één van de eyecatchers is ongetwijfeld “Tuinhier” (“De Moestuiniers”).  Zij lichten o.m. het nut van “netelgier” toe. Een aftreksel van netels dat u zelf kan maken  en goed is als “luizenkiller” en meststof. Ze lieten voor de gelegenheid “Merlijn de tovenaar” uitleg geven over het brouwsel in zijn koperen pot.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

De villa

Het is ondertussen traditie dat de inkom van de villa ook versierd wordt volgens het centrale thema. Daar vindt u deze keer niet enkel een landschap met kikkerprinsen, maar ook een echt (peper-)koekenhuisje. In de woonkamer ondekt u een schitterend gedekte tafel.

TuindagenOkt21-Tips- © Annick Gentier

“Van tegel tot egel”

Herr Seele, gekend illustrator en cartoonist van cowboy Henk, gaf gisteren om 10 uur de aftrap van de campagne “Van tegel tot egel”. Deze “onthardingscampagne” pleit voor minder verharde oppervlakten in de tuin. Daardoor kan er meer regenwater in de ondergrond dringen wat uiteraard veel beter is voor het grondwaterpeil. Bij hevige regenval verkleint de kans op wateroverlast.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

Wie zijn tuin onthardt kan zich inschrijven op de website ( https://vantegelnaaregel.be/ ) en maakt zo kans om het werk, dat Herr Seele voor deze campagne maakte, te winnen. U leest er maandag meer over in ons slotartikel.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

De workshops – De Groene verbeelding

Ook tijdens deze 63ste editie is er terug de mogelijkheid om workshops te volgen. Voorop uiteraard het bloemschikken bij “De Groene Verbeelding” van Gudrun Cottenier. Haar stand vindt u op het plein achter de villa. De workshops vinden plaats om 11, 13 en 15 uur en deelnemen kost 25 euro. Deze keer maakt men een “herfsttaartje”: een kunstig bloemstukje met schors en herfstbloeiers.
Voor het eerst zagen we zelfs mannen deelnemen!

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

De vele terrasjes

Een dagje in open lucht, een mens krijgt er honger en dorst van. Maar geen nood, u vindt ongetwijfeld uw gading op een van de vele terrasjes. Het podium en het terras dat u vroeger achter de villa vond, werden verplaatst naar het plein vooraan de villa. Zo heeft u, bij het nuttigen van een hapje of een drankje, zicht op de vijver en het paviljoen. Bij de Feestarchitect kan u nog steeds terecht achteraan het domein, “Onder de populieren”.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

Het is ook gezellig toeven op het binnenplein van het Koetshuis. En dan hebben we het nog niet over de kleinere drankgelegenheden zoals in de boomhut of de ginbar, respectievelijk voor en naast de villa.
Maar misschien houdt u het liever lokaal en bezoekt de stand van “L’autre côté” van Tom Mestach? Geen slechte keuze. Vrijdag durfden er al eens wachtrijen zijn bij de grote terrassen. Niet zo bij Tom Mestach waar de bediening erg vlot verliep.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

Pier ’n lala

Ook deze keer is er weer een gezellig muzikaal intermezzo. Pier ’n lala omschrijft zichzelf als straatmuzikant. Met zijn draaiorgel trekt hij het hele Park rond en verblijdt de mensen met zijn vrolijke liedjes. Italiaans, Frans of Nederlands, het kan allemaal bij Pier ’n lala.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

De mooie grote beelden

Op de grasvlakte voor de villa vindt u de werken van kunstenaar William Roobrouck en de stand van “Garden Art by ERVEE” (Rik Vanovenacker). Monumentale kunst voor in de tuin.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

U ontdekt er onder meer de grote pluizen van paardenbloemen die u al zag op de Expo “Zeveneiken tonen kunst”. Van Rik Vanovenacker ziet u op het middenplein van het Koetshuis ook een mooie grote vaas met een reuze madelief. Schitterende decors om er iets te drinken (en om selfies te nemen).

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

Nieuwe standhouders

Ook deze keer meer dan 230 standhouders. Maar 2 jaar pauze heeft er natuurlijk voor gezorgd dat sommigen afhaakten en anderen de weg naar Beervelde vonden. Zo ook Bajoat die zich pas vorige week inschreef. Deze jonge kunstenaar (Gillian Temerman) uit de regio van Aalst maakt mooie tuinbeelden van schroot. Niet enkel met zijn draak maakt hij de link naar “Sprookjes” (denk maar aan de legende van “St Joris en de draak”). Speciaal voor zijn eerste deelname in Beervelde maakte hij nog een berenkop.

TuindagenOkt21-Tips- © Bennie Vanderpiete

Kinderkankerfonds

Voor de villa, naast de “kasteelmuur” een delegatie van Koester Lochristi. Deze lieve dames zetten zich al 13 jaar in ten voordele van het Kinderkankerfonds Koester en verkopen plantjes op de Tuindagen. Een uitstekend moment om een goede daad te stellen! Koop een plantje en help de kankerpatiëntjes.

TuindagenOkt21-Tips- © Annick Gentier

Maandag krijgt u dan ons slotartikel met een uitgebreide fotoreeks.

(Foto's © Annick Gentier & Bennie Vanderpiete)