Alicia FRANCK: terugblik op een geslaagd veldritseizoen

Bennie
1 reactie(s)
Alicia FRANCK: terugblik op een geslaagd veldritseizoen

© Bennie Vanderpiete

Zondag werd de “Sluitingsprijs Oostmalle” verreden, de jaarlijkse “officiële” afsluiter van het veldritseizoen. Een ideale gelegenheid om Alicia Franck nog eens aan het werk te zien en te praten over haar eerste seizoen bij de elite dames. Lochristinaar trok naar de Kempen met 10 vragen voor onze veldritkampioene in spe.

 De sluitingsprijs Oostmalle

Zaterdag, de dag voor de sluitingsprijs, was er de Soudal Classics Cyclocross in Leuven. Sanne Cant besloot na een dispuut met de organisatoren in verband met haar startgeld, forfait te geven. De Amerikaanse Katie Compton boekte een makkelijke overwinning voor Loes Sels en Ellen Van Loy. Alicia Franck eindigde heel knap vierde! Net naast het podium. Het deed het beste verhopen voor de sluitingsprijs. Maar Alicia wou, een uurtje voor de start in Oostmalle, de lat niet zo hoog leggen.

Alicia: “De uitslag in Leuven stemde me zeer gelukkig. Niet alleen omwille van die mooie vierde plaats, maar ook omdat de tijdsverschillen met de eersten steeds kleiner worden. Toch wil ik de verwachtingen voor vandaag een beetje temperen. Het is mijn tweede cross dit weekend. Bovendien is het een heel snel parcours. Twee factoren die eerder in mijn nadeel zijn. Ik zal blij zijn als ik vandaag in de top-10 kan eindigen.”

En de cross gaf haar gelijk! Op het einde van de eerste ronde reed ze in twaalfde stelling. Erg veel kon ze niet goed maken tijdens het verdere wedstrijdverloop. Toch slaagde ze er in om steeds meer te naderen op de Nederlandse Manon Bakker die in tiende positie reed. In de laatste ronde had ze de Hollandse te pakken en was ze duidelijk de snelste in een pittige sprint. Dit tot grote vreugde van een nonkel en een paar nichtjes die speciaal naar de wedstrijd kwamen kijken.
Zowel bij de elite vrouwen als bij de mannen toonden de wereldkampioenen zich het sterkst. Sanne Cant was de primus bij de dames en Wout Van Aert bij de heren.
Woensdag nog de Soudal Cyclocross Masters in Waregem en zondag a.s. de kleicross in Lebbeke. Maar eigenlijk zit het veldritseizoen er nu op. Tijd voor een terugblik.

Terugblik op het veldritseizoen 2016-2017
We kijken met Alicia, aan de hand van 10 vragen, even terug op het voorbije seizoen en blikken alvast vooruit naar komende winter.

Hoe kijk je terug op het einde van het seizoen? Blij dat het gedaan is?

Een beetje met gemengde gevoelens. Sinds kort zit ik op kot en loop, in het kader van mijn studies, stage. Het was daardoor heel druk. Te druk eigenlijk om goed te koersen. Maar doordat ik er in december een maand tussenuit moest (een knieblessure na een aanrijding), ben ik nog steeds gretig en gemotiveerd om mooie resultaten neer te zetten. Dus ook in Waregem en Lebbeke zal ik er nog eens vol voor gaan.

Wat was het mooiste moment en wat was de grootste ontgoocheling?

Het mooiste moment was mijn overstap naar het Marlux-Napoleon Games team. De grootste ontgoocheling was de materiaalpech op het EK in Pontchateau en de blessure aan mijn knie.

Na één seizoen: wat zijn jouw sterke punten en waaraan moet je werken?

Ik ben het best op technische omlopen en als er moet geklommen worden. Mijn “loopwerk” moet beter en ook op de ”snellere omlopen” wil ik beter voor de dag komen. Maar in het algemeen moet ik meer ‘crosser’ worden en meer inhoud krijgen. Daar wordt deze zomer aan gewerkt!

Welke crossen reed je het liefst?

Ik rijd graag op technische omlopen met de nodige hoogtemeters. In Gavere en Middelkerke maakte ik nog te veel fouten en was ik soms onzeker. Omlopen zoals de Koppenberg, Valkenburg en het WK-parcours in Bieles kunnen mij zeker bekoren. Mijn zesde plaats in de Koppenbergcross was een van mijn mooiste resultaten. Mijn podium in Surhuisterveen en de 17de plaats op het WK zal ik ook lang onthouden.

Hoe was de overstap naar het Marlux Napoleon Games Cycling Team merkbaar?

Begin november kwam ik bij het Marlux team. Een heel grote stap vooruit op alle vlakken: materiaal, voorbereiding, medische verzorging en begeleiding, opvolging, trainingsschema’s. Alles wordt professioneel aangepakt en er is zeer veel ervaring binnen de ploeg. Vroeger liep ik zelf rond om alles een beetje geregeld te krijgen. Nu kan ik voor alles rekenen op het team. Dat geeft rust. We trainen samen met de mannen. Erg fijn, want ik kan van hen heel wat opsteken. Soms train ik op woensdag ook mee met de jeugdploeg Lares-Dolcini.

Je start dikwijls erg goed en zakt dan wat terug?

Ik heb inderdaad gemerkt dat ik vrij goed vertrek. Zeker sinds ik - door goede resultaten - een betere startpositie kreeg. In december kon ik een volle maand niet fietsen. Dat was nefast voor mijn basisconditie. Het gevolg was dat ik soms terugviel na een halve wedstrijd en afwisselend goede en slechte dagen had.

Hoe ziet de periode vanaf nu tot aan het nieuwe seizoen er uit?

Nu volgt er eerst een periode van rust. Dan beginnen we terug met de trainingsopbouw. In mei gaan we op stage met de ploeg om op de weg te trainen. Daarna begin ik aan het wegseizoen. Het wegprogramma ligt nog niet vast. Ik zou heel graag een of meerdere rondes rijden. Maar doordat Marlux geen wegploeg is, is dit niet eenvoudig. Vooral de wegkoersen zouden me sterker moeten maken.

In juni studeer je af. Word je daarna fulltime prof?

Momenteel ben ik nog geen prof maar heb die ambitie wel. Het komende jaar ga ik me wel volledig toeleggen op de sport en denk zo een merkbare vooruitgang te kunnen boeken. Ik stel nu al vast hoe essentieel rust is.

Welke ambities heb je voor het nieuwe seizoen?

Ik wil volgend jaar opnieuw een duidelijk stap voorwaarts zetten. Verder wil ik mijn techniek bijschaven om minder foutjes te maken. Uiteraard zou ik graag opnieuw een EK- en WK-selectie bemachtigen. Maar de focus ligt vooral op “vooruitgang boeken, bijleren en een sterker renster worden”.

Stel dat je volgend jaar één wedstrijd kan winnen. Welke cross dan graag (de kampioenschappen tellen niet mee)?

Als ik er ééntje moet uitkiezen, dan ga ik voor de Koppenbergcross of de wereldbekerwedstrijd in Valkenburg!

Alicia, proficiat met een heel puik seizoen. We wensen je alvast een hele goede zomer en prima voorbereiding. Dan rijd je volgend jaar de pannen van het dak!

Wie Alicia, en de andere veldrittoppers, nog eens wil bekijken, kan woensdag terecht in Waregem of zondag a.s. in Lebbeke.

Of u bladert eens door de foto’s die we in Oostmalle maakten! Veel kijkplezier.