Bezoek aan Equivalencia in Beervelde

De paardentuin in Beervelde bestaat intussen 5 jaar. We gingen langs bij Anouk en volgden een les hippotherapie met Pauline (5) uit Laarne als fiere ruiter van Teagan, een tinker en Julie als haar begeleidster.

In een weide dartelt het zeer jong veulentje Moscatel EV en ze houden er ook struisvogels.

Moscatel veulen equivalencia Beervelde

Is dit jouw job?

“ Ik doe dit voltijds. Ik startte zelf met paardrijden toen ik 10 jaar was. De passie was er altijd maar studeren stond bovenaan. Na dierenzorg studeerde ik orthopedagogie en verdiepte me in autisme, een opleiding in het lesgeven met paarden (Centered Riding®, Equus Universalis, stages in Spanje en Portugal)  en in het therapeutisch begeleiden met paarden (Eagala, postgraduaat EAT, stage in Ierland en Karus). In onze werking staat gelijkwaardigheid centraal. We werken met paarden en met mensen en beide hebben hun talenten en hun zorgen. De combinatie zorgt voor een leuke leerschool en recreatieplaats. We staan er voor iedereen  met en zonder een beperking, van 3 jaar tot… jaar. Ze zijn welkom om te leren paardrijden, om bezig te zijn met paarden of gewoonweg hier te vertoeven. Mijn grootste droom was om echt iedereen te kunnen helpen. Tot vorig jaar waren zwaarder lichaamsgewicht en een fysieke beperking (rolstoel gebonden) nog niet haalbaar, maar dankzij de tillift en ons 7 jaar oud frans trekpaard Doloise is ook dit mogelijk!”

Hoe verlopen die lessen?

“ We geven paardrijlessen op maat van elke ruiter. Mensen hebben nood aan les op hun tempo, zonder forceren of vergelijken met een ander. Dit is in een doorsnee manege niet mogelijk, omdat er met een grote groep in één les met één lesgever wordt gereden. Hier kiezen we ervoor om de cursussen 1 op 1 te geven of bij vraag maximum per twee ruiters, ook om ook de veiligheid van eenieder zo hoog mogelijk te houden. Mensen vergeten soms dat een paard nog steeds een dier blijft dat kan schrikken en dat een consequente leider nodig heeft. Een beginnende ruiter geeft nog niet voldoende kennis en kan het paard dan onvoldoende sturen of stoppen, vandaar is onze hulp vanop de grond op dat moment noodzakelijk.

Pauline equivalencia Beervelde

We geven aangepast paardrijden aan mensen met een beperking. Dit betekent dat het paardrijden op maat en met enkele aanpassingen gegeven wordt. De extra aandachtsnood kan visueel zijn of fysiek, ontwikkelingsvertraging, verstandelijke beperking, autisme, ADHD of een psychische zorgvraag. “

Jullie geven Hippo therapie?

“ Hippotherapie (overkoepelende term is eigenlijk EAT of Equine Assisted Therapy) bieden wij inderdaad aan. Dit kan zowel gaan over motorische vaardigheden (lichaamsbewustzijn, evenwicht, grove en fijne motoriek…), sociaal-emotionele vaardigheden (zorg voor een ander, empathie, samenwerken, emoties herkennen en benoemen, frustratietolerantie, agressievermindering…), communicatieve vaardigheden (gesprek aangaan, interesse tonen in elkaar, contact leggen, verbale groei…). Ook schoolse vaardigheden en psychologische begeleiding kunnen aan bod komen. 

equivalencia Beervelde

Vaak krijgt therapie voor mensen een negatieve bijklank omdat het vaak van ‘moeten’ is. Hippotherapie werkt met het medium ‘paard’, wat het een leuke, aantrekkelijke factor meer is en het verplichte gevoel doorbreekt. Het paard zorgt ook voor een ontspannende factor, waardoor mensen meer openstaan om bij te leren of te vertellen, zowel mentaal als fysiek. De beweging van het paard zijn rug als je erop zit en het aaien van het dier zorgt voor een rust-/geluksgevoel. Daarnaast leeft het paard in het nu en is een het open en eerlijk naar iedere persoon zonder vooroordelen.”

Hoe belangrijk is dit hier?

 equivalencia Beervelde hippo therapie

“ Ik specialiseerde me voornamelijk in personen met autisme en/of een verstandelijke beperking. Dit is onze grootste doelgroep. We werken met pictogrammen om alles duidelijk weer te geven, we maakten bijvoorbeeld het leren poetsen visueel duidelijk met ingekleurde zones op een tekening. We hebben elk paard een kleur gegeven met bijhorende emmer, poetsborstels, halster, touw in dat kleur. In de zadelkamer vindt je ook de zadeldrager en zadeldoekdrager in datzelfde kleur terug. We houden rekening met de specifieke behoeftes van iedere cliënt om de les/ therapie zo aangenaam en leerrijk mogelijk te maken. “

 equivalencia Beervelde hippo therapie

Welk aanbod is er nog?

“ We bieden ook de duozit aan, hierbij zit een tweede persoon achter de cliënt. Dit kan ter fysieke ondersteuning zijn of als sociale factor (o.a. twee zussen of vriendinnen). Bij dit laatste kan ook rond vertrouwen gewerkt worden met bv. voltige (turnoefeningen) op het paard. Dit doen we op ons sterk Frans trekpaard, Doloise.

Pauline equivalencia Beervelde

Inclusiegroepjes gaan door op woensdag en zaterdag en inclusiekampjes in elke vakantieperiode. Hierbij is iedereen welkom (met of zonder een beperking) om samen met paarden bezig te zijn. We voorzien per twee personen begeleiding en poetsen en zadelen het paard. Iedere persoon krijgt daarna 1 op 1 les (op zijn of haar maat) en tussendoor kan er op de speeltuin geravot worden. Nadien brengen we de paarden terug naar de weide. We eten een tienuurtje en daarna volgt een stukje zorgboerderij. We geven de paarden en pony’s korrels, hooi en water en ruimen een beetje mest.  Zo krijgen ze een compleet pakket van de paardenactiviteiten hier en kunnen we opnieuw rond alle vaardigheden werken.

Pauline equivalencia Beervelde

Zorgboerderij en dagbesteding is er zowel voor kinderen en jongeren die een time out of andere schoolinvulling nodig hebben als voor volwassenen met een beperking, die onder onze begeleiding willen mee helpen als dagbesteding. Ook dan geven de paarden eten en drinken, ruimen mest, houden de accommodatie netjes en verzorgen de paarden. Het is een rustige omgeving waar je op jouw tempo aan de slag kan volgens je eigen noden en wensen. Je bent buiten in een natuurlijke omgeving.”

Hoeveel paarden hebben jullie?

“ We hebben 9 paarden, verschillende groottes, rassen en karakters en dus voor elk wat wils. Er zijn Spaanse en Portugese paarden die geschikt zijn voor klassieke dressuur en Working Equitation (Portugese rijstijl op een parcours met verschillende oefeningen).

IJslander Falco equivalencia Beervelde

De IJslanders zijn heel betrouwbaar en kunnen tölten (naast stap, draf en galop is dit een vierde gang). Falco is er zo een.

Doloise Anouk Van Driessche

We hebben een knuffeltinker en een sterk en heel rustig Frans trekpaard (Comtois) en een schattige Shetlander voor de allerkleinsten die ook voor de koets kan lopen. “

Mag de cliënt een paard kiezen?

“ Om te bepalen hoe we de cliënt het beste kunnen begeleiden en welk paard het beste bij hem of haar past, hebben we doorgaans eerst een kennismaking. Meestal gaat de cliënt de eerste keer op een paard dat het best geluiden en bewegingen kan verdragen (bomproef) en naar mate we de cliënt meer leren kennen, kunnen we gaan afstemmen wat ze fijn vinden: een sneller of trager tempo, enkel door ons gestuurd worden of ook zelf sturen, een groter of kleiner paard, breder of smaller, een knuffelpaard, lange manen om te vlechten, meer uitdaging of vooral op het gemakje.

De paarden heb ik allemaal zelf uitgekozen op basis van karakter en klik (het zijn echt mijn collega’s/ vrienden/ kinderen)  en verder opgeleid in dit werk. Ieder paard heeft zijn kwaliteiten en deze proberen we optimaal te benutten en kijken waar het meest geschikt voor is en wat hij het liefste doet. We geven voldoende afwisseling zodat het geen last wordt voor hen en letten er op dat ze voldoende vrij hebben. Ze lopen 24 op 24 op de weide met schuilstal en in een kudde. Zo hebben ze een zo natuurlijk mogelijk leven met zoveel mogelijk vrijheid. Dit zorgt voor gelukkige en gezonde dieren die hun werk graag blijven doen. “

equivalencia paardentuin Beervelde

Scroll naar boven