Boetes voor Sinterklaas

Ook de Heilige Man deelt in de klappen van onze overgereglementeerde samenleving. We zochten het even voor u op. Evenwel zonder de intentie het feestgevoel te willen bezoedelen.

Inbreuk op de wet van het dierenwelzijn

Hier balanceert de Sint niet alleen op de dakrand, maar ook op het randje van de illegaliteit. Het gaat over het verbod om paarden en pony's te gebruiken in carrousels op kermissen en andere vermakelijkheden. En gezien het jaarlijks weerkerend ritueel rond 6 december kan men hier spreken van een carrousel.

Inbreuk op de wet op het zwartwerk en sociale fraude

De werkgever, Sinterklaas, geeft niet alle prestaties van zijn werknemers aan zoals vermeld in het uurrooster. Ook is het niet duidelijk of de werknemers nu Belg of buitenlanders zijn, legaal of illegaal in het land verblijven.  Of ze voor eigen rekening werken zonder statuut van zelfstandige te hebben (sluikwerk) blijft eveneens een open vraag.

Inbreuk op de wet op eerlijke concurrentie

Sinterklaas werkt als folkloristische schijnonderneming en hoeft hierdoor zijn investering niet af te schrijven. Bovendien omzeilt hij met dit bedrijfsmodel fiscale aderlatingen. Een handel die onder de noemer 'traditie' heel ongunstig is voor de concurrentie.

Inbreuk op de wet op veiligheid op het werk

De werkgever moet waken over de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Dit betekent dat hij een aantal algemene preventieregels moeten naleven, onder andere door de aanpassing van de arbeidsuitrusting. En hier wringt het schoentje letterlijk. De zogenaamde pieten hun gedateerd schoeisel is allesbehalve aangepast om veilig te laveren tussen de zonnepanelen. 

Scroll naar boven