Bootje komt zo – Spanjeveer Mendonk

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Spanjeveerbrug Mendonk - © Bennie Vanderpiete

Tekst Evarist Ganzelever © Foto Bennie Vanderpiete

Volgend jaar zal de Spanjeveerbrug moeten plaatsmaken voor een nieuw betonnen exemplaar en zal er een aantal maanden geen brug meer zijn over de Moervaart tussen Mendonk en Sint-Kruis-Winkel.

De betrokken stuurgroep en De Vlaamse Waterweg hebben toegezegd om een veer te voorzien gedurende de onderbreking van de brug.

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) informeerde bij minister van Openbare Werken Lydia Peeters waarom er gekozen werd voor een veer i.p.v. voor een tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers en informeerde naar meer details over het ontwerp van de brug.

De minister antwoordde: “De voor- en nadelen van een tijdelijke brug voor fietsers- en voetgangers en een veer werden t.o.v. elkaar afgewogen door De Vlaamse Waterweg nv (DVW) en dit in overleg met de stad Gent.  De Moervaart is bevaarbaar en dusdanig geschikt voor een veerdienst. Het lage maaiveldpeil op beide oevers van de Moervaart laten een gemakkelijke in- en uitstap van een veer toe, wat comfortabel is voor de gebruikers. Door de beperkte breedte van de waterweg (ca. 45m) is een korte vaartijd mogelijk.

Spanjeveerbrug Mendonk - © Bennie Vanderpiete

Voor een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug is het hoogteverschil tussen het maaiveld en het brugdek ca. 6 meter. Dit is noodzakelijk voor de vrije doorvaarthoogte ten behoeve van het scheepvaartverkeer. De trapconstructies om deze hoogte te overwinnen op beide oevers vormen een hindernis die vooral minder comfortabel is voor fietsers die van een fietsgeul gebruik dienen te maken.

Een volwaardige fietsersbrug vraagt lange aanloophellingen rekening houdende met een aanvaardbaar hellingspercentage (lengte ca. 120 m). Voor een dergelijke aanloophelling is op de rechteroever onvoldoende ruimte. De montage van een tijdelijke brug wordt als technisch moeilijk gezien gelet op de beschikbare ruimte en toegankelijkheid van de site.

Er wordt verwacht dat vooral fietsers gebruik zullen maken van de tijdelijke overgang, veel meer dan voetgangers. Een veerdienst wordt als comfortabeler beschouwd voor de gebruikers dan een tijdelijke brug met trappen en fietsgeulen.

Spanjeveerbrug Mendonk - © Bennie Vanderpiete

Heen en weer

De installatiekost van een tijdelijke brug is de grootste kost en is onafhankelijk van de duur van de huurtermijn. Een vergelijking van de kostprijs per maand geeft derhalve geen correct beeld.

De kostprijs van het veer wordt vooral bepaald door de bedieningsuren, die in overleg met de stad Gent vastgelegd worden. De installatiekost van een veer en steigers is beperkt.

Deze minder-hindermaatregel zal onderwerp vormen van een openbare procedure; de kostprijs wordt aldus bepaald door de inschrijvingsprijzen van de aannemers.

Volgens de huidige planning wordt uitgegaan van een onderbreking van zes maand. De kostprijs van een veer wordt momenteel geraamd op ca. 250.000 euro, de kostprijs van een tijdelijke brug op 350.000 euro.

De bedieningstijden van het veer zijn nog niet definitief, maar zullen hoogstwaarschijnlijk de volgende zijn: 2 shifts in de week, 1 shift in het weekend. Dat betekent in de week van 5 t.e.m. 20 uur en in het weekend halve capaciteit.