Buitenschoolse kinderopvang Ferm, ook iets voor jou?

Bennie
0 reactie(s)
Buitenschoolse kinderopvang Ferm Lochristi

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Een nieuw schooljaar is gestart en dan weet je dat buitenschoolse kinderopvang (BKO) essentieel is voor gezinnen en voor onze economie. Ook in Lochristi is er een voortdurende nood aan kwalitatieve opvanginitiatieven. BKO Ferm organiseert in onze gemeente opvang op 4 locaties. Ze hebben momenteel enkele vacatures. Misschien iets voor jou?

23 jaar terug werd in Lobos gestart met de kinderopvang “Stekelbees” in Lobos. 3 jaar terug veranderde de naam in BKO Ferm. Vandaag zoekt de buitenschoolse kinderopvang begeleiders. Lochristinaar.com ging langs bij Evelien van Hecke en Lincy Tyncke, de 2 verantwoordelijken van Ferm Lochristi.

BKO Ferm Lochristi

“Op 1 augustus 2000 opende de opvang in Lobos zijn deuren, een samenwerking tussen Lochristi en de Landelijke kinderopvang“ openen Evelien en Lincy. “De gemeente zorgde voor de nodige infrastructuur en Landelijke Kinderopvang nam de inhoudelijk – pedagogische werking op zich en zorgde voor kwalitatief personeel. Juist één maand later opende de opvang in Zaffelare. De vraag was zo groot dat beide vestigingen kort nadien (in 2003 en 2006) tot twee keer toe moesten uitbreiden. Beervelde kreeg in 2002 een opvang (die in 2011 erkend werd) en Zeveneken was in 2006 aan de beurt. Sindsdien kunnen bij BKO Ferm bijna 180 kinderen terecht. De vestiging in Lobos (92) is goed voor zowat de helft van de beschikbare plaatsen. Zaffelare (40), Zeveneken (25) en Beervelde (22) zijn kleinere vestigingen. De locatie Lobos werd in 2018 vernieuwd. In januari 2020 veranderde de organisatie van naam. Landelijke kinderopvang Stekelbees werd Ferm Kinderopvang.”

BKO Ferm - © Bennie Vanderpiete

Het team

“Momenteel bestaat het team van BKO Ferm uit 21 kinderbegeleiders, 1 poetsdame en 2 verantwoordelijken” vervolgen Evelien en Lincy. “Tijdens de schoolvakanties organiseren we dan ook nog de kinderopvang in de gemeentelijke basisschool en sprothal ’t Veerleveld. Dagelijks kunnen daar 120 kinderen terecht voor, of na, het sportkamp of de speelpleinwerking. Dan wordt er ook beroep gedaan op jobstudenten (vanaf 18 jaar). In de vakanties worden tot 200 kinderen opgevangen en de verschillende locaties werken bijna steeds op maximale capaciteit. Om die opvang te verzekeren is het noodzakelijk dat eventuele vacatures zo snel mogelijk ingevuld worden. Op dit moment is BKO Ferm op zoek naar 2 kinderbegeleiders. De vacatures daarvoor vind je op de website van BKO Ferm (hier klikken)."

“De glimlach en de dankbaarheid van de kinderen”

Evelyne Van Crombrugge is begeleidster in de vestiging in Zaffelare en maakt al 9 jaar deel uit van BKO Ferm. Voordien werkte ze in een fabriek en een wasserij, maar koos dan voor een carrièreswitch en werd - via de VDAB – kinderbegeleidster. Melissa Kestelyn kwam via het volwassenenonderwijs terecht in Zaffelare om er stage te lopen. Het beviel haar zo goed dat ze sinds 6 jaar begeleidster is in Beervelde.

BKO Ferm © Bennie Vanderpiete

Evelyne en Melissa, wat is er zo leuk aan het werk als begeleidster in een buitenschoolse kinderopvang?

“De kindjes kijken ernaar uit om naar hier te komen. Ze komen van school en bij ons wordt er dan gespeeld. Geen televisie en niet gamen, maar zoveel mogelijk buiten spelen. Ook als het een beetje koud is of het een beetje motregent. Elke dag is hier anders. De glimlach en de dankbaarheid van de kindjes, daar doen we het voor. Zelfs buiten de kinderopvang spreken ze ons aan. Soms zelfs met “Juf”. Al hebben we liever dat ze het gewoon bij onze voornaam doen. We hanteren hier geen schools regime.”

Hoe wordt het werk georganiseerd?

“We krijgen ons uurrooster altijd de maand voordien. Tijdens het schooljaar werken we van 07u00 uur tot 08u30 uur en ’s namiddags van 15u30 uur tot 19u00 in de opvang. Meestal komen we iets vroeger om voordien nog vlug een paar praktische zaken te kunnen doen, zoals de ramen openzetten, de vuilbakken buiten plaatsen enz.
Tussen de uren dat we de opvang verzekeren is er dan tijd om te vergaderen, op te ruimen, ideeën uit te werken en activiteiten voor te bereiden. Voor die activiteiten werken we meestal rond een centraal thema, al kan dat verschillen van vestiging tot vestiging. In Beervelde - de kleinste vestiging- is de aanpak veelal iets huiselijker. In Zaffelare moeten we de groepen al eens opsplitsen. De kindjes spelen er ook heel graag toneel. In de vakantieperiodes hebben we dan activiteiten in de voor- en de namiddag. Elke week is er dan een ander thema waarrond er gewerkt wordt.”

Waar halen jullie je inspiratie?

“Je moet een beetje creativiteit bezitten, je kan op zoek gaan (internet, tijdschriften, …) maar je kan ook je oor te luister leggen bij de kindjes. In de paasvakantie hadden we onze “tienerwerking” en dan konden de oudsten zelf activiteiten voorstellen. Bij de niet-tieners kozen we dan zelf een rode draad en daar hoorde een paaseirenzoektocht bij. In de herfstvakantie werkten we rond Halloween en in december was er uiteraard terug een Kerstfeestje. In de zomer hebben we dan ons (groot-)ouderfeest waarbij we dan ook de ouders en grootouders betrekken. En dan zijn er nog de speciale gelegenheden.”

BKO Ferm © Bennie Vanderpiete

Speciale gelegenheden?

“In Beervelde bijvoorbeeld was er eind 2022 de feestelijke opening van onze nieuwe tuin. Die was heraangelegd en voorzien van een o.m. een nieuwe zandbak, trampoline en wipplank. Ook hier waren ouders en grootouders uitgenodigd en we serveerden chocomelk en pannenkoeken. Het was een groot succes. Met de kindjes van Zaffelare deden we in de krokusvakantie een fotozoektocht en gingen we langs in het plaatselijke WZC.”

Er zijn ook rustmomenten?

“Ja hoor. Enkele maanden terug hadden we opnieuw onze “appelbabbel”. Dat is een initiatief dat uitgaat van Ferm. Een appelbabbel, dat is een appeltje de tijd nemen voor elkaar. We versierden de tafels met appelpartjes en terwijl we die dan samen opaten, mochten de kinderen vrijuit vertellen. Er werd oprecht geluisterd en er kwamen terug heel wat leuke dingen naar boven.” 

Jullie werken hier duidelijk graag?

“Zeker, elke dag is anders en je werkt samen met leuke collega’s. Bovendien is men redelijk flexibel qua uren. We zijn met het hele team steeds in de weer om de opvang nog te verbeteren en aantrekkelijk te maken. Daarvoor rekenen we ook op de inbreng van de kindjes. In ruil krijgen we veel dankbaarheid. Ook wij worden, op het einde van een schooljaar, al eens bedankt met chocolade en koekjes.”  

BKO Ferm heeft momenteel 2 vacatures voor kinderbegeleid(st)ers. Meer info hierover vindt u op de website (hier klikken) Of u gaat eens langs bij Evelien en Lincy in de BKO Ferm in de Boskapellaan 65, 9080 Lochristi.