CD&V Lochristi – vernieuwing, verjonging en betrokkenheid

Afgelopen weekend stelde CD&V Lochristi haar programma en de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober voor. Een lijst met heel wat jongeren en een programma waarin betrokkenheid van de burger voorop staat.

Participatie en betrokkenheid

“Samen De WIJste weg vooruit” is de leuze waarmee CD&V Lochristi naar de kiezer trekt. “Participatie en betrokkenheid” zijn de sleutelwoorden van het nieuwe programma. ”De burger moet meer betrokken worden bij het beleid”. En die participatie wil CD&V Lochristi realiseren door de verschillende adviesraden (terug) op te waarderen en de burger in een vroeger stadium te betrekken bij de projecten. “Vergaderingen over projecten zijn tegenwoordig veelal informatievergaderingen, maar er is nauwelijks overleg. Er moet meer inspraak komen voor er een definitief plan is” luidt het.
Dus zet CD&V Lochristi volop in op een actief betrokken beleid. “We zijn ervan overtuigd dat heel wat burgers hun schouders willen zetten onder verschillende projecten, zonder zich te binden aan een politieke partij. We willen hen ook de nodige inspraak geven.”

Mobiliteitsproblematiek

CD&V zal ook volop inzetten op een vernieuwend mobiliteitsbeleid met meer aandacht voor fietsers en voetgangers. Een sterkere positie voor de zwakke weggebruiker.
Bovendien zijn er een aantal verkeersknelpunten in Lochristi, waar dingend werk van gemaakt moet worden: de N70 (Antwerpsesteenweg) en N449 in Beervelde. Recent organiseerde CD&V een debatavond rond de problematiek N70.

Andere programmapunten

Verder willen ze werken aan “een zorgzame samenleving”, “een meer leefbare en groene gemeente”, “een uitbouw van de buitensportmogelijkheden” en “een actieve ondersteuning van de lokale ondernemers”. Ook de lokale culturele mogelijkheden dienen uitgebreid. Binnen het bestaande patrimonium ziet CD&V nog mogelijkheden om ruimte voor cultuur te creëren.

En – last but not least – zet de partij ook in op “een positief en geïntegreerd jeugdbeleid”. Een aandachtspunt wordt de kwaliteit van de jeugdlokalen en de jeugdverenigingen dienen meer ontwikkelingskansen en inspraak te krijgen. Op de laatste vergadering van de jeugdraad bleek dat hier zeker verbetering mogelijk is, aldus CD&V.

Hoe men de concrete invulling van deze programmapunten ziet, werd nog niet prijsgegeven. “We mochten in het verleden reeds meemaken dat een aantal van onze goede ideeën zonder meer overgenomen werden”.

Zetel 28

Opvallend veel jongeren op de lijst. Met Ase Van de Vijver (27), Elien De Clercq (28), Sara de Meyer (23), Hans Floré (29) en “youngster” Jesse Van de Vijver (23) trekt CD&V volop de kaart van de jeugd.

“We zijn een nieuwe weg ingeslagen. We willen de jongeren meer betrekken en trokken ook heel wat nieuwe mensen aan. Lochristi telt 27 politieke zetels. Wij veranderden de naam van de jongerenorganisatie van CD&V naar “Zetel 28”, aldus Ase Van de Vijver.

CD&V Lochristi kon 23 mensen voorstellen voor een lijst die 27 namen moet tellen. Dat Rita De Vylder de lijst trekt en Dirk Van Nieuwerburgh op de tweede plaats staat kon u reeds lezen in een eerdere bijdrage.
Ase Van de Vijver staat als jongere op de derde plaats, gevolgd door Steven Schoonjans, Elien De Clercq en Kristof de Clercq. Martine Van Waes en Danny Den Hert duwen de lijst.

Niet enkel de jeugd, maar ook de derde leeftijd is een belangrijke doelgroep. Zij vinden zeker gehoor bij ouderdomsdeken Marc Lootens (73) die de tiende plaats bekleedt.
Twee van de 4 plaatsen die nog dienen ingevuld, worden ook nog toegewezen aan jongeren. Hiervoor zijn al potentiële kandidaten. De gemiddelde leeftijd van deze lijst zal zo onder de 45 jaar liggen.

Negentien van de 27 kandidaten staan voor het eerst op een verkiezingslijst. Bovendien zullen quasi 50% vrouwen zijn.

Een jonge, erg gevarieerde maar toch zeer evenwichtige lijst waarmee CD&V naar de kiezer trekt.
In onze fotoreeks ontdekt u (bijna) alle kandidaten die vandaag al gekend zijn.

(Foto’s – afbeeldingen © Bennie Vanderpiete – Jean Marie De Baene – CD&V Lochristi)

Scroll naar boven