Culinaire gids Gault Millau 2019

Jean Marie
0 reactie(s)
dOude Pastorie Hijfte Lochristi Gault Millau 2019

© JMDB

Culinair België kan weer de gastronomische toer op. We gingen op zoek naar adresjes vlakbij en kwamen hier bij dezelfde Lootse smaakmakers uit.

D’Oude Pastorie - https://www.oudepastorie.be/nl/home - scoort met 14.5/20 het hoogst. Dat is een minimaal verlies van een half puntje in vergelijking met de editie 2018. Binnen enkele weken worden ook de Michelinsterren uitgereikt en het is dan weer uitkijken voor dit toprestaurant hier. De jurering is een momentopname en dat is soms wat jammer.

Ann Stevens Jan Audenaert D Oude Pastorie Hijfte

Reacties 

Jan Audenaert: “We hebben de voorbije jaren hard gewerkt om te staan waar we nu staan. Absolute topproducten liggen nog steeds aan de basis en we blijven zwaar investeren in de bereiding van onze gerechten. Dat kost veel tijd en energie maar resulteert in perfect uitgewerkte menu’s. Daarnaast kiezen we voluit de kaart van de vernieuwing. Zo serveren we sinds kort ook speciale alcoholvrije sappen, naast uitstekend geselecteerde wijnen en bieren. Die sappen bereiden we zelf, op basis van dezelfde verse kruiden van onze gerechten. Deze formule is nieuw en blijkt een groot succes bij onze klanten. We doen enthousiast verder maar het is jammer dat Gault&Millau deze extra inspanningen niet beter heeft beloond dit jaar.”

gerecht d'oude pastorie Hijfte Lochristi

Ann Stevens, zakenpartner en echtgenote: “Naast het serveren van absolute topgerechten, kijken we ook hoe we de trends in de maatschappij op de voet kunnen volgen. Zo bakken we tweemaal per dag vers brood waaronder glutenvrij brood. Mensen met bepaalde voedselintoleranties worden bij ons op hun wenken bediend. Wat nieuwigheden betreft, vermeldde Jan al onze speciale sappen. Daarnaast besteden we de nodige tijd aan de zoektocht naar hoogwaardige wijnen en bieren. Onze sommelier-conseil Lisa haalde onlangs nog de halve finale van ‘Best Sommelier of Belgium’, een prestatie waar we erg fier op zijn. Het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden voor wat betreft de totaalbeleving in ons restaurant. Dat wordt geapprecieerd door onze klanten en die erkenning zien we jammer genoeg niet terugkomen in de score van Gault&Millau”.

De Lozen Boer Lochristi Zeveneken

De Lozen Boer - http://www.delozenboer.be/ blijft al jaren op 14 en is daardoor ook erg constant in de culinaire wereld.

Fleur de Lys - http://fleur-de-lys.be – staat voor de eerste maal vermeld onder zijn ‘nieuwe naam’ en scoort 13/20. Renard in Beervelde - http://www.renard-beervelde.be haalt dezelfde score.

Fleur de Lys Leys Lochristi

‘ t Hoveke van Barevelt - https://www.hoveke.be/ in Beervelde blijft op 12.

In onze contreien scoort Chambre Séparée in Gent 18/20, restaurant Horseele in de Ghelamco 17, Vrijmoed 16.5 en Benoit en Bernard De Witte in Zingem 16, net als OAK in Gent. Het Kasteel van Laarne haalt 15.5 en Souvenir (15.5) in Gent is de nieuwkomer van het jaar.

De gids telt niet minder dan 240 nieuwe adressen, terwijl er ook een honderdtal verdwenen, vaak door sluiting. Vanaf dit jaar werd gequoteerd met halve punten vanaf 13/20.

Gault Millau is meer dan alleen een restaurantgids. In de gids 2019 brengt de uitgever twee rijk geïllustreerde nieuwe cahiers: ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxemburg’ en ‘Great Cocktail Bars in Belgium’.

De editie 2019 ligt vanaf 9 november in de boekhandel en kost 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de website www.gaultmillau.be , die aangevuld blijft met een gratis app, kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken. Zowel de gids als de site bespreken meer dan 1.400 adressen, de POP-restaurants niet inbegrepen.

Gault Millau 2018 Lekker Lokaal? Zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/restaurant-d’oude-pastorie-blijft-top

Gids Gault Millau 2019