De oudste boerderijen van Lochristi

De Nacht van de Geschiedenis is een jaarlijks weerkerend evenement dat in gans Vlaanderen wordt ingericht door het Davidsfonds. Dit jaar gaat dit door op dinsdag 24 maart 2015 en het thema is “landbouw”.

Davidsfonds Lochristi nodigde mij uit om te spreken over de oudste boerderijen van Lochristi. Mijn verhaal zal onder meer gaan over de 12de en 13de eeuw, waarin het landschap van Lochristi grondig werd gewijzigd. Heide en bos werden weiden en akkers, drassige grond werd omgevormd tot meersen.

Het oudste hof van Lochristi was het “Oude Hof” aan de Dorpsstraat. In de 12de eeuw volgden Rozelaar, Lichtelare en Rietwinkel onder het rechtstreeks bestuur van de Sint-Baafsabdij. Rond 1300 begon een massale “vercijnzing” van de percelen, die voortaan eigendom werden van particuliere eigenaars.

Gegoede Gentenaars investeerden in Lochristi in grote hoeven en kleine boeren verwierven een erf. Hetzelfde fenomeen deed zich voor op de gronden van de Sint-Pietersabdij die het grootste deel van Beervelde (Destelbergen) en gans Zaffelare bezat. Op de grote abdijdomeinen werden grote, rechte wegen aangelegd zoals de Antwerpse steenweg, de weg van Haanhout naar Toleinde en de Rechtstraat tot de Bosdam te Zaffelare. Vooral langs deze ontginningsassen ontstonden honderden boerderijen.

Op meerdere plaatsen zijn de middeleeuwse sites nog herkenbaar in het landschap. Ook het kasteel Rozelaar (Rooselaer) ontstond als een grote landbouwuitbating.

Afspraak op dinsdag 24 maart a.s. De verdere concrete afspraken worden later meegedeeld.

Tekst Bert Vervaet – Foto’s © Bert Vervaet (Het Motje Persijzer Zaffelare) en Bennie Vanderpiete (Kasteel Rooselaer)

Scroll naar boven