Dorpsnieuwtjes of sprokkels

Jean Marie
0 reactie(s)
Dorpsnieuwtjes of sprokkels

We bundelden kort enkele items over onze gemeente in dit nieuwsoverzicht.

Diamant

Op 9 december vierden André Yde en Magdalena Van Den Abeele hun 60ste huwelijksverjaardag. Ze werden ook door de gemeente in de bloemetjes gezet.

Studeren op de jeugddienst

Er wordt ook gestudeerd in de aanloop naar 2014 en in de eindejaarsperiode bereiden studenten zich voor op wat eind januari onvermijdelijk is: examens.

Tijdens de examenperiode – nog tot 20 december – en van 6 tot en met 17 januari 2014 zetten ze bij Orphanimo alle werkdagen de deuren open van 9 tot 17 uur.

Je kunt er studeren met zicht op de tuin. De grote koelkast houdt je drankjes koel en de microgolf zorgt voor een warm hapje? Je kunt in de keuken koken of iets opwarmen dat je meebracht.

Wifi is er gratis.

Rode Kruisbrevettten

Op 20 november reikte het Rode Kruis in de brandweerkazerne de brevetten uit. 15 cursisten behaalden het brevet ‘eerste hulp’ – 13 volgden ‘helper’.

 17 cursisten volgden de beide cursussen die van 10 september tot 24 oktober doorgingen. Ooit was er een nijpend tekort aan vrijwilligers bij het Rode Kruis hier maar de interesse is nu groot en het aantal vrijwilligers navenant. In 2014 gaat het Rode Kruis ook cursussen geven over het AED-toestel.

Goedkoop lenen voor een energiezuinige woning?

Het Fonds ter reductie van de globale energiekost (FRGE) leent geld aan 2% voor energiebesparende investeringen in je woning. De lening is zelfs renteloos voor mensen met een lager inkomen en is er nu ook voor Lochristinaren.

Wie nu aan de slag gaat, heeft nog recht op allerhande premies en subsidies. Bovendien kan je via een FRGE-lening onmiddellijke financiële steun krijgen voor de energiebesparende investering, uitgevoerd door een erkend aannemer. Deze lening kan je afsluiten bij Veneco2 en dit aan 2% wat goedkoper is dan de vroegere groene lening. Voor personen die behoren tot de doelgroep is deze lening renteloos.

Via de netbeheerder blijven de premies behouden. Voor de plaatsing van dakisolatie is er nog een fiscaal voordeel - via een belastingvermindering -  van 30% op jouw factuur. Veneco 2 09 218 99 12 - blomme@veneco.be

Sterk Damiaanactie – dorp 2014

Van 1 februari 2014 tot en met 31 januari 2015 gaat Lochristi de uitdaging aan als Sterk Damiaanactie-dorp. Dit betekent dat de gemeente de strijd tegen lepra en tuberculose mee aangaat met Damiaanactie. Deze actie blaast in 2014 50 kaarsjes uit.

Op 2 december was er een informatievergadering en alle verenigingen, inwoners, scholen en handelaars wordt gevraagd deze actie te ondersteunen.

In 2014 hoort u er ongetwijfeld nog veel meer over. Meer informatie bij schepen Stadeus of de consulent Damiaanactie Oost-Vlaanderen Chris Van Laere – chr_vanlaere@skynet.be