Downton Abbey in de bioscoop!

Machteld Moijson
0 reactie(s)

Tekst Machteld Moijson

‘Downton Abbey’, de succesvolle kostuumserie van BBC, stopte na zes seizoenen, maar de laatste verhaallijnen worden nu afgerond met een film die vanaf 25 september in de bioscopen loopt. De soundtrack van deze serie werd gecomponeerd door de Schot John Lunn, die er al twee Emmy Awards voor kreeg in 2012 en 2013. Benieuwd of hij nu genomineerd wordt voor een Oscar?

Liefhebbers van het genre kennen ongetwijfeld de geschiedenis van de familie Crawley, de adellijke familie die op het fictieve Downton Abbey kasteel woont. De levensloop van de kasteelheer en zijn familie is verstrengeld met die van hun bedienden en pachters. Het typisch Britse upstairs-downstairsverhaal is uniek in die zin dat belangrijke historische en maatschappelijke gebeurtenissen essentieel deel uit maken van de plot. De eerste aflevering ooit begon met een telegram dat het zinken van de Titanic meldde en meteen de dood van de erfgenaam en huwelijkskandidaat voor de oudste dochter. Hiermee werd een Britse wet die alleen toelaat dat mannelijke erfgenamen titels en landgoederen kunnen erven aan de kaak gesteld. Wat volgt is de zoektocht naar andere geschikte huwelijkskandidaten voor de drie dochters en nieuwe inkomsten voor het landgoed dat door de sociale en politieke veranderingen meer en meer in financiële problemen geraakt.

De acteurs in de serie behoren tot het kruim van de Britse televisie en film. Omdat de gravin Amerikaanse roots heeft, verschijnen ook Amerikaanse filmcoryfeeën als Shirley McLean en George Clooney. Benieuwd wie ze voor de film hebben kunnen strikken.

De componist John Lunn studeerde muziek aan de Universiteit van Glasgow en het Massachusetts Institute of Technology. Later musiceerde hij als bassist, toetsenist en componist in de band ‘Man Jumping’. Pas later kwam het via theaterwerk tot filmmuziek. Hoewel hij voor ons eerder onbekend is, is dit niet zo over het Kanaal, waar hij verschillende goedlopende series van een opmerkelijke soundtrack voorzag sinds de late jaren tachtig. De politiereeks ‘Shetland’, die ook bij ons werd uitgezonden is er één van. De muziek van ‘Grantchester’, ‘Hotel Babylon’, ‘Get Real’, ‘The Wisdom of Crocodiles’, ‘The Last Kingdom’ en een bewerking van ‘Bleak House’ van Charles Dickens zijn nog enkele andere titels. Hij componeerde ook opera’s.

Hij slaagt erin om de sfeer van een serie en de setting perfect weer te geven door het gebruik van de passende instrumentatie en soms ook van speciale stemeffecten en zang. Hierdoor versmelt de soundtrack zo met het verhaal dat deze er onlosmakelijk ermee verbonden wordt en een extra dimensie geeft.

Voor een update van de personages uit Downton Abbey kan u kijken naar

Geniet van het thema van ‘Downton Abbey’- The Suite 7:09