EDUGO Lochristi ontving fluogele “XIU graag eend”

Bennie
0 reactie(s)
XIU Edugo - © Edugo Lochristi

Tekst Bennie Vanderpiete © Foto's Edugo Lochristi

XIU (lees “ik zie u”) is een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid bij jongeren. Ze organiseerden gisteren terug een fluodag en Edugo Lochristi vertegenwoordigde de provincie Oost-Vlaanderen.

Wat in 2008 begon als een verhaal van een handvol Kortrijkse ouders is uitgegroeid tot een vereniging verspreid over heel Vlaanderen met ondertussen 226 aangesloten secundaire scholen. Leerlingen, ouders en leerkrachten proberen er samen de zichtbaarheid op de fiets te verbeteren.

De vereniging organiseerde gisteren voor het vierde jaar op rij de FLUODAG.
Daarbij roept men telkens alle scholen, bedrijven, gemeenten, verenigingen, politiezones en burgers op om het belang van zichtbaarheid in het verkeer in de kijker te zetten. Uiterst belangrijk voor fietsers, zeker nu de dagen weer donker worden.

Per provincie hield men halt in één secundaire school. Dit jaar mocht Edugo Lochristi de provincie Oost-Vlaanderen vertegenwoordigen. In een fietschallenge op rollen nam Edugo het op tegen de scholen uit Heule, Ternat, Mechelen en Hasselt.

XIU Edugo - © Edugo Lochristi

Naast de sportieve activiteit werden de leerlingen aangemoedigd om zich de XIU-boodschap eigen te maken. Ze volgden gisteren massaal de oproep om zoveel mogelijk fluokledij te dragen. Ook Kathy Deweweire - de mama van Edugo-leerlinge Nikita Everaert die verongelukte op de weg naar school - kwam getuigen over de gevaren in het verkeer.

Edugo Lochristi en Kathy Deweweire ontvingen beiden de lichtgevende eend van XIUGRAAG. “Zowel Edugo als Kathy vechten voor ZICHTBAARHEID en GEZIEN WORDEN in het verkeer, opdat we nooit meer zouden moeten meemaken wat er met Nikita gebeurde” aldus Edugo.

En mama Kathy reageerde “Een school met een gouden randje. Het doet deugd dat de school Nikita nog steeds laat stralen als een zon, zoals ze altijd is geweest, zoals ze altijd zal zijn”.

Ook de leerlingen uit het 6e sociale technische wetenschappen droegen hun steentje bij door verkeersworkshops te geven aan de leerlingen uit het 1ste ,  2de  en 3de  jaar.

De “gele trui” ging uiteindelijk naar de school uit Heule. Dat mocht ex-Miss Belgiê Virginie Claes gisterenavond bekendmaken. Maar door het verspreiden van de XIU-boodschap waren er eigenlijk alleen winnaars!

Edugo Lochristi bezorgde ons onderstaande sfeerbeelden, waarvoor dank!

Fotoreeks (klikken op de foto om de reeks te openen).