Feit of fabel?

Zijn tomaten nu af te raden voor mensen met reuma? Zijn biologisch geteelde groenten  en fruit echt beter dan conventionele  voor onze gezondheid? Mag men ontdooide producten  terug invriezen? En wat met die stickers op los fruit en groente?

Eric De Maerteleire, bio -ingenieur en doctor in de Landbouwkunde en Toegepaste Biologische Wetenschappen heeft een opvolger voor zijn bestseller ‘Gezond eten gezond ouder worden’ van 2019. Zijn nieuw boek ‘Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding’  uitgegeven bij Manteau-Standaard in mei 2020, geeft een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op tal van vragen, fabels, mythen en opvattingen over voeding.

Het is een lijvig boek geworden, onderverdeeld in 20 op zich staande hoofdstukken over de relatie tussen voedingsgewoontes en gezondheid. Op het eind van elk hoofdstuk wordt een specifiek idee over voeding bevestigd of ontkracht. En meer en meer wordt duidelijk dat individueel bepaalde moleculaire mechanismen de basis zijn voor een persoonsgebonden voeding. Wat goed is voor de een is niet noodzakelijk goed voor de ander.

Zo komt men te weten dat reumapatïenten enkel in geval van bijkomende allergie op salicylzuur tomaten beter mijden.

Biologische groenten en fruit zijn niet noodzakelijk beter dan conventionele teelt, maar plantaardige voeding is in het algemeen gezond en milieuvriendelijk.

Hij doorprikt de mythe rond herinvriezing van ontdooide voedingsmiddelen. Als het voedingsmiddel in de koelkast is ontdooid, de temperatuur niet boven de 4°C is geweest en het eten niet bedorven is, mag het opnieuw iingevroren worden.

Soms zware kost, veel vakjargon, maar tegelijk een erg veelzijdig en diepgaand boek. Beslist een aanrader voor wie een genuanceerd beeld wil krijgen op voeding, voedingsgewoontes en de relatie met onze gezondheid. Wie een reeks diëten en voedingsgewoontes doorgelicht wil zien, vindt er ook zijn gading.

En hoe zit dat nu met die sticker op fruit en groente? Dat kan u uitgebreid lezen in het boek!

ISBN 978 90 223 3722 6 – www.standaarduitgeverij.be – 24.99 euro

(Foto's werden genomen In De Lozen Boer en bij De Keyser en de Kok)

Scroll naar boven