Fietsen op de snelweg

Jean Marie
0 reactie(s)
F4 fietssnelweg Beervelde

Tekst JMDB - Foto Provincie ©

Steeds meer fietsers uit onze regio ontdekken de fietssnelwegen. In 2023 nam het aantal fietsers op de telpunten gemiddeld met een kwart toe ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Ten opzichte van de eerste tellingen in 2018 was er zelfs een toename van meer dan de 50%. Ook de F4 van Gent naar Antwerpen in Beervelde wordt veel gebruikt.

Tussen 24 en 30 september 2023 werd het aantal fietsers gemeten op zestien telpunten langs 11 verschillende fietssnelwegen verspreid over de hele provincie Oost-Vlaanderen, waaronder de F4 Antwerpen-Gent in Beervelde.

Stijgende lijn

Het drukste telpunt is de Durmebrug op de F4 in Lokeren. Daar werden per dag gemiddeld 2.507 fietsers geteld, wat een stijging met 29% betekent ten opzichte van 2021. Het minste aantal fietsers (gemiddeld 219 per dag) werd op F417 in Oosterzele tussen de Roosbroekstraat en de Stationsstraat gemeten.

Op 7 van de 16 telpunten staan vaste telpalen die 24 op 7 het aantal fietsbewegingen registreren. De jaarlijkse totaalcijfers van die vaste telpalen zijn minder afhankelijk van weersomstandigheden. Een analyse van de cijfers toont een gemiddelde toename van 13% meer fietsbewegingen per jaar. Dit bevestigt de stijgende tendens die de Provincie in alle telpunten vaststelde tijdens de fietstelweek.

Nu binnenkort het weer wellicht warmer en droger wordt, zullen ongetwijfeld weer heel veel fietsers dit traject volgen op weg naar en van het werk of gewoon recreatief. Het gemiddelde in Beervelde is 758 per dag. Op weekdagen passeren er 753 fietsers en in het WE gemiddeld 769.